01. jul 2016.

Novi protest „Podrži RTV“ u ponedeljak 4. jula

podrzi_RTV_Cenzolovka (1)Pokret Podrži RTV održaće u ponedeljak 4. jula novi protest ispred glavnog ulaza u zgradu Radio-televizije Vojvodine u Novom Sadu. Pokret je pozvao građane da se pridruže skupu i protestnom koncertu

Posle protesta ispred RTV planirana je šetnja do upravne zgrade Radio-televizije Vojvodine, gde će biti održan i protestni koncert, a nastupiće bendovi koji pružaju podršku pokretu: Kilo Kilo banda, Šinobusi, Wolfram, Don’t Touch Anything i Tri kapljice. Protest će početi u 18 sati, a koncert će trajati do 23 časa.

„Protest pod nazivom ‘Ponosno i glasno’ organizujemo jer smo okupljanje, koje je bilo zakazano za 27. jun, bili primorani da otkažemo zbog jakog nevremena u Novom Sadu“, navodi se u pozivu na protest.

Pokret je poručio da se i dalje nastavlja urušavanje Javnog servisa Vojvodine, a da će u ponedeljak 4. jula biti dva meseca od kako novo rukovodstvo te medijske kuće ne odgovora na zahteve novinara i pokreta Podrži RTV.

„Emisije se skidaju pod izgovorom da se radi o letnjoj šemi, a u međuvremenu je dokazano i da je smena direktora programa Slobodana Arežine bila nezakonita i da je nedavni kontramiting ‘Stop anarhiji’ usmeren protiv nas organizovao vrh gradske vlasti u Novom Sadu“, saopštili su iz pokreta.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštilo je da je u četvrtak 30. juna istekao ugovor novinarima pokrajinskog javnog servisa, a da petoro novinara koji su potpisali saopštenje protiv smena na RTV, nisu dobili produženje ugovora. Kako navodi NDNV, oni su bili angažovani u informativnom programu.

„S obzirom na činjenicu da niko od drugih zaposlenih u informativnom programu nije ostao bez zaposlenja osim potpisnika saopštenja, NDNV smatra da je njihova javna podrška smenjenim i ponižavanim kolegama – razlog prestanka saradnje“, piše u saopštenju.

NDNV naglašava da su neki od novinara, kojima nije produžen ugovor, bili angažovani u emisiji „Radar“ i da razlog neemitovanja ove emisije nema veze sa letnjom programskom šemom, kako je glasilo zvanično objašnjenje, već isključivo sa političkom cenzurom.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend