30. nov 2015.

Novinar da plati porez na čast

Godinu dana nakon uručenja nagrade koju dodeljuje Grad Požarevac Saviću je stiglo rešenje Poreske uprave da mora da plati oko 11.000 dinara poreza na novčani deo

Dopisniku RTS iz Požarevca Novici Saviću ovih dana je presela Oktobarska nagrada za životno delo, koju je dobio prošle godine!

Naime, godinu dana nakon uručenja nagrade koju dodeljuje Grad Požarevac Saviću je stiglo rešenje Poreske uprave da mora da plati oko 11.000 dinara poreza na novčani deo pomenutog priznanja koji je iznosio 500 evra u dinarskoj protivvrednosti.

– Od Poreske uprave u Požarevcu stigao mi je zapisnik po kom moram da platim više od 11.000 dinara poreza na razliku u zaradi u oktobru mesecu 2014. godine. Naime, Poreska je, uz moju redovnu platu, uračunala i 59.000 dinara novčanog dela Oktobarske nagrade. Pozvali su se na zakon o umanjenju zarada za deset odsto, ali je kao zaradu uračunala i moju nagradu od 59.000 dinara, što je premašilo 100.000 dinara, pa je onda to ukupno umanjeno za deset odsto. To je apsurd! Ispada da je moja Oktobarska nagrada oporezovana sa 20 odsto, jer otprilike toliko iznosi razlika koju treba da platim. Zanimljivo je, inače, i to da se Poreska uprava toga setila posle godinu dana – priča Savić, koji je na zapisnik Poreske uprave podneo primedbu, nakon čega su mu poreznici zatražili da dostavi i određenu dokumentaciju o dodeli nagrade, što je dodatno zakomplikovalo već zamršenu situaciju. Sad čeka rešenje.

– Ovde nije reč o novcu, koji, istina, nemam, jer 11.000 dinara nije malo, već sam povređen odnosom države koja me je svrstala među tajkune i ekstraprofitere – kaže Novica Savić.

B. K.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend