29. jan 2016.

Novinar isterao pravdu

Poreznici u Požarevcu preinačili su rešenje o naplati poreza na novčani deo Oktobarske nagrade Novici Saviću, šefu dopisništva PTC-a u ovom gradu, o čemu je „Politika” pisala. Posle dva i po meseca agonije, Savić je, kako priznaje, uz našu pomoć isterao pravdu. Na njegovu adresu ovih dana stigao je dopis kojim je potvrđeno da državi više ne duguje novac

„Na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja, proizilazi da je razlika za uplatu neto umanjenja prihoda za fizičko lice Novica Savić 0,00 dinara”, navela je Poreska uprava – filijala u Požarevcu. Međutim, da bi poreznici došli do takvog zaključka, Savić je morao da se pobuni i dokaže da se ne radi ni o kakvom ekstraprofitu, već o nagradi grada Požarevca, a koji je za to uredno platio porez.

Po prethodnom rešenju, Savić je bio dužen za 11.000 dinara na ime razlike u prihodima na osnovu Zakona o umanjenju zarada. Poreska uprava je u njegovu redovnu platu uračunala i 59.000 dinara novčanog dela Oktobarske nagrade, koju mu je grad Požarevac dodelio. To je premašilo tadašnji limit od 100.000 dinara, pa su poreznici ukupnu sumu umanjili 10 odsto, pozivajući se na Zakon o umanjenju zarada. Tako je ispalo da je nagrada oporezovana 20 odsto, koliko otprilike iznosi razlika koju su hteli da mu naplate. I to retroaktivno, godinu dana kasnije.

– Gradska uprava je korisnik javnih budžetskih sredstava, a Savić je radnik Javnog servisa. Kako je tada bio na snazi Zakon o umanjenju neto zaradaujavnom sektoru,rečje o kumuliranim prihodima preko njegovog jedinstvenog matičnog broja – objasnio je tada Milan Dabić, načelnik Odeljenja za finansije u Gradskoj upravi Požarevca.

Duboko povređen odnosom države, koja ga je praktično svrstala među tajkune i ekstraprofitere, Savić kaže za „Politiku” da se nada da nagrada narednim dobitnicima neće presesti kao njemu.

– Zadovoljan sam odlukom Poreske uprave. Zahvaljujem „Politici” na pomoći u razrešenju ovog apsurdnog problema, a zahvalnost duguje.m i Gradskoj upravi i Skupštini grada Požarevca, koje su mi obezbedile potrebnu dokumentaciju – ističe dopisnik RTS-a. Oktobarsku nagradu za 2014. godinu (povelju i 500 evra u dinarskoj protivvrednosti), čelnici Požarevca dodelili su Novici Saviću na Dan oslobođenja grada.

Preuzeto sa: UNS

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend