30. sep 2015.

Novinare ne bi trebalo sprječavati u izvještavanju, a pogotovo kada se radi o temama koje su od javnog interesa

collage1Beogradska Komunalna policija pokušala je 25. rujna o.g. spriječiti ekipu Istinomera u snimanju intervjua s predstavnikom inicijative “Ne da(vi)mo Beograd”, Dobricom Veselinovićem. Ekipa Istinomera htjela je snimiti intervju ispred restorana “Savanova” u Beogradu. Ubrzo im je poručeno da se udalje jer vlasnik ne dozvoljava snimanje u blizini objekta. Novinarska ekipa se nije udaljila, nakon čega je stigla Komunalna policija i napisala prekršajne prijave novinarki, dvojici snimatelja i fotoreporteru Istinomera, kao i predstavniku inicijative. Istinomer je povodom ovog događaja, objavio priopćenje u kojemzahtijeva od nadležnih organa reakciju na ponašanje pripadnika Komunalne policije, kao i pokretanje pitanjanjihove odgovornosti 

Komunalna policija koristi silu protiv novinara Istinomera

Za Fairpress, novinarka Istinomera Vesna Radojević, osvrnula se na pokušaj sprječavanja snimanja intervjua od strane beogradske Komunalne policije:

U trenutku kada se ekipa postavila za snimanje intervjua, na 50 metara od restorana „Savanova“ (“promotivnog štanda” projekta „Beograd na vodi“) jedan čovjek u civilu nam je prišao i rekao da je vlasnik rekao da se sklonimo jer ne dozvoljava snimanja oko kafića. Nakon što je ekipa Istinomera odbila to učiniti, uz obrazloženje da je obala rijeke Save javni posjed, čovjek se udaljio. Nakon nekoliko minuta, dvoje komunalnih policajaca nam je prišlo i reklo da imaju prijavu od vlasnika restorana da „neko snima na gradilištu bez dozvole“. Tada je ekipa „Istinomera“ sa svojim sugovornikom, pokušala objasniti da nikakvog znaka, odnosno oznake građevinskih radova nema kao i da nema znaka zabrane prolaska, niti da je u pitanju privatni posjed. Nedugo potom, još sedam komunalnih policajaca se pridružilo kolegama i uz povike i nasilno ponašanje udaljila ekipu „Istinomera“ i sagovornika Dobricu Veselinovića. Tokom nasilnog postupanja komunalnih policijaca, i uz povike “Gotova priča, postupanje je počelo” šef područne organizacione jedinice Komunalne policije Srđan Ilić prijetio je snimatelju Istinomera da bi “stativ mogao da upadne u vodu”, što se čuje i vidi na snimci.

Urednik fotografije na portalu Istinomer, Dragan Kujundžić, smatra da je beogradska Komunalna policija pretjerala u postupanju s novinarskom ekipom Istinomera:

Komunalci su pretjerali sa intervencijom. Nikakvih razloga nije bilo da me stežu za ruku i primjenjuju silu. Sama činjenica da je nama prišla grupa od 9 komunalnih policajaca je čudna. Povrh svega su se tu stvorili i njihovi rukovoditelji u civilu, načelnik Komunalne policije Nikola Ristić i njegov zamjenik Darko Vujšić, a onaj koji je upravljao cijelom operacijom je šef operativaca Srđan Ilić. Prišli smo restoranu sa strane Brankovog mosta, pri čemu nas nitko nije upozorio da je zabranjeno niti je postojala neka ograda. Ogradu su naknadno stavili kad je počela cijela ova operacija komunalaca. Prošetali smo se pored restorana, gdje je osim radnika bilo i dosta civila, napravili krug i vratili se na nekih 60-ak metara od Savanove. Htjeli smo sjesti na klupe gdje bi napravili intervju sa Dobricom, ali nam je prišao neki čovjek u civilu i rekao da vlasnik restorana ne da da tu sjedimo i snimamo. Pošto je to javna površina, na zahtjev ovog glasnika vlasnika nismo se htjeli udaljiti. Nedugo poslije toga, prišli su nam komunalci, prvo njih dvoje, da bi im se nedugo poslije toga pridruzilo i njih sedmero, dvoje čak na biciklu. Uvjeravanje da smo mi na gradilištu (koje nije propisno obilježeno), na što smo mi inzistirali da to nije točno već je to javni prostor, je potrajalo dok njihov glavni čovjek u uniformi nije izgubio strpljenje i počeo nas maltretirati. Dobrici se unosio u lice, mene povukao za ruku, Dobricu i Vesnu odgurnuo. Na to sve smo im mi predali osobne iskaznice i nismo reagirali, već smo se hladnokrvno ponašali, što je njih izgleda još vise iznerviralo.

Na upit Fairpressa o prekršajnim prijavama koje je dobila novinarska ekipa zajedno sa sugovornikom Veselinovićem, Radojević smatra kako za navedene prijave nema osnove:

Svima nama iz ekipe Istinomera kao i našem sugovorniku napisane su prekršajne prijave, uglavnom „zbog ometanja službenog lica ulaskom na gradilište“. S obzirom da je u trenutku u kome je komunalna policija ekipu Istinomera udaljila sa mjesta snimanja uz obrazloženje da je u pitanju gradilište, bilo i drugih civila koji su prolazili promenadom, što se na objavljenom snimku incidenta i vidi, očigledno je da je samo ekipa Istinomera “zasmetala” vlasniku kafića i da smo zbog njegove samovolje udaljeni sa tog mjesta.  Još jednom bih napomenula da kada smo mi stigli na savsko šetalište, nije bilo nikakve ograde koja bi spriječila prolazak građana pored kafića “Savanova”. Tek nakon što smo mi ukazali komunalnim policajcima da nema obilježja da je u pitanju gradilište, postavljena je privremena ograda kako građani ne bi mogli prolaziti. Prekršajne prijave smo uglavnom dobili “zbog ometanja službenog lica ulaskom na gradilište koje je vidno obilježeno…”. Opet bih ponovila da gradilište nije bilo vidno obilježeno, da nije bilo zabrane prolaska, što smo i tražili da se unese u zapisnik. Drugo, nije mi potpuno jasno kako smo to ulaskom na “gradilište” koje nije obilježeno ometali službeno lice, u ovom slučaju komunalne policajce, odnosno u kojoj smo ih to dužnosti ometali.

Da nema osnove za prekršajne prijave, slaže se iKujundžić koji je istaknuo kako su odradili intervju iza ograde koja je naknadno postavljena. Nadalje, ističe kako Istinomer cijelu situaciju analizira s odvjetnicima, nakon čega će odlučiti kako će se dalje baviti ovim problemom.

Radojević naglašava da bi javna služba trebala štititi javni interes, a ne kao u ovom slučaju, stati na stranu privatnog interesa:

Jedna javna služba koja treba štititi javni interes odnosno interes građana, stala je na stranu privatnog interesa. Moj posao kao novinara je da štitim i pratim teme od javnog interesa, što projekt “Beograd na vodi” svakako jest. Na ovaj način, Istinomer je spriječen u obavljanju svog posla. Naime, naš posao je da postavljamo pitanja javnim funkcionerima o njihovom odlukama i da kontoliramo jesu li te odluke u interesu javnosti. Svaki novinar ima obvezu pitati kako se troši novac poreznih obveznika odnosno građana, i/ili da li je neki ugovor potencijalno štetan ili nije po građane. Nažalost, kada postavljate ovakva pitanja ili kad inzistirate na odgovorima, vlast, ovdje u Srbiji, vas smatra zlonamjernim novinarima. Nije rijetkost ni da se funkcioneri “naljute” zbog postavljenog pitanja ili da, kao u slučaju Istinomera, potpuno ignoriraju činjenicu da je komunalna policija prijetila novinarskoj ekipi i na taj način ozbiljno ugrozila novinarsku slobodu izvještavanja. 

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izrazilo je zabrinutost zbog toga što je ekipa portala “Istinomer” spriječena u snimanju priloga. Prema priopćenju, NUNS najoštrije osuđuje odluku Komunalne policije da intervenira i na zahtjev vlasnika restorana napiše prekršajne prijave protiv članova ekipe Istinomera. NUNS smatra da bi nadležni organi, počevši od gradskih do državnih vlasti, trebalo odmah reagirati i ispitati cijeli slučaj, kako se ne bi dogodilo da praksa zabrane pristupa novinara pojedinim objektima i dijelovima grada postane uobičajena. Fairpress.eu osuđuje korištenje sile od strane beogradske Komunalne policije prema novinarima Istinomera. Takvim pristupom ograničava se medijska sloboda i sloboda govora, te se na taj način novinarima ograničava pravo na slobodu izvještavanja. Novinare ne bi trebalo sprječavati u izvještavanju, a pogotovo kada se radi o temama koje su od javnog interesa.

 Fotomontaža: Faipress 

1 komentar za: “Novinare ne bi trebalo sprječavati u izvještavanju, a pogotovo kada se radi o temama koje su od javnog interesa

  1. Slika i prilika drzave u kojoj zivimo, tuzan tekst.
    Pored ovakvih jasnih zabrana ima jos tema o kojima u medijima nije bilo previse tekstova, a vrlo su bitne i ticu se javnog interesa, a to je npr. ovogodisnje (i prethodno proslogodisnje) enormno pove’anje poreza na nekretnine. Pokusao sam da sagledam posledice ovakvih odluka na nase najstarije sugradjane u gradovima, sa osvrtom na druge drzave.
    https://dingarac.wordpress.com/2015/06/08/seoba-penzionera/

    Zakljucak je da idemo u pogresnom pravcu, a kada idemo u pogresnom pravcu – svaka stanica je pogresna….

    01. окт 2015. at 10:34

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend