19. feb 2016.

Novinari bez ugovora poslati kući zbog dojave o inspekciji

Gledaoci ostali uskraćeni za jutarnji program

Gledaoci ostali uskraćeni za jutarnji program

Nišlije su oko 8 sati ostale uskraćene za jutarnji program na televizijama „Belle Amie“ i NTV, jer je, kako su se požalili novinari, snimatelji, montažeri i realizatori, onima koji rade „na crno“ bilo naloženo da odu sa posla zbog „dojave o inspekciji“

Kako je novinar jedne od tih televizija rekao kolegama, to da neće biti programa znalo se unapred.

Još sinoć nam je bilo rečeno da će se program ovog jutra emitovati samo do 8 kada će navodno početi programska merenja, ali je onima bez ugovora naloženo da ne dolaze – kaže on.

Vlasnik obe televizije na kojima nije bilo jutarnjeg programa Vitko Radomirović novinarima “Južnih vesti” nije dao priliku ni da postave pitanje zašto se ovo dogodilo.

Nemam vremena. Prijatno, doviđenja! – odgovorio je Radomirović na telefonski poziv.

Da je na niškim medijima zbog najave inspekcije “zavladala panika” na društvenoj mreži “Fejsbuk” javnost je obavestio vlasnik TV „Kopernikus“ Zvezdan Milovanović komentarom da su „inspekcija rada i radovi na digitalizaciji ukinuli jutarnje programe na nekim televizijama“.

Capture1U odeljenju Inspekcije rada u Nišu potvrđuju da su danas prema planu proveravali rad televizije „Kopernikus“ i radija „City“ i „Banker“, ali ne i „Belamija“ i Niške televizije na kojima nije bilo jutarnjeg programa.

Radili smo prema svom planu i proveravali rad 3 medijske kuće. To ne znači da nećemo i ostale, ali nije bilo u planu da to uradimo danas. Ne mogu vam ni reći kada ćemo – kaže načelnica niškog odeljenja Inspekcije Milica Kitanović Ljujić.

„Sa novinarima koji nisu slobodni gube građani“

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović kaže da se veliki broj novinara nalazi u jako teškom položaju i da mnogi rade bez ugovora i “na crno”.

Pod uslovom da je ta informacija o isterivanju radnika zbog dojave o dolasku inspekcije zaista tačna, to je samo potvrda onoga što smo već konstatovali kao jedan od najvećih problema u medijskom sektoru, a to je nedefinisan radni položaj medijskih radnika – kaže Obradović.

On napominje da se to ne reflektuje samo na radni status novinara, već i na njihov profesionalni odnos.

Nema slobodnog novinara bez definisanog njegovog radnog statusa, plate i ostalih uslova. Nedefinisani radni status omogućava cenzuru i autocenzuru, ali je i generiše jer nezaštićen radnik je svestan toga da mora da izvršava naredbe poslodavca pošto će u suprotnom lako ostati bez posla – objašnjava predsednik NUNS-a.

Napominje da sa novinarima koji nisu slobodni zapravo gube građani, jer ostaju uskraćeni za prave i tačne informacije.


Autor: B. G.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend