04. feb 2016.

Novinari “održali lekciju” reporterima Insajdera

Kao novinari redakcije Insajder od danas smo počeli redovno da odlazimo na konferencije za novinare kako bismo postavljali pitanja za teme koje pripremamo za portal Insajder.net, koji će uskoro biti otvoren za javnost. Međutim, već danas nam je održana lekcija da ne možemo da postavljamo pitanja na konferenciji za novinare, pošto su dozvoljena samo dva pitanja, a novinari su se unapred već dogovorili ko će da pita i tako “kaparisali” pitanja

Šta su “kaparisana” pitanja?

Iako smo prvi put čuli da postoji nešto što se zove “kaparisano pitanje”, odlučili smo da ipak ostanemo na konferenciji za novinare premijera Aleksandra Vučića održanoj u pauzi sednice Poslovnog saveta Nemačke i Srbije.

Posle uvodnih obraćanja, Suzana Vasiljević iz kabineta premijera obratila se novinarima ponavljajući prethodni dogovor da su dozvoljena samo dva pitanja, dok je mikrofon odmah otišao u ruke novinara koji su to pravo “kaparisali”.

Mikrofon je posle dva pitanja jednostavno nestao, a naš pokušaj da postavimo pitanja premijeru Vučiću naišao je na negodovanje novinara drugih redakcija. Objašnjenje kolega bilo je da su se novinari, nakon što su dobili informaciju iz kabineta premijera o broju dozvoljenih pitanja, između sebe već podelili ko će imati to pravo.

Pošto nismo pratili celu sednicu Poslovnog saveta jer nam to nije bila tema, i pošto smo na konferenciju za novinare stigli neposredno pre njenog početka sa pitanjima za svoje teme, nismo imali priliku da u trenutku pravljenja dogovora o broju pitanja protestujemo zbog takvog ograničenja.

Novinari insajdera u pokušaju da postave pitanje

Novinari insajdera u pokušaju da postave pitanje

Čemu konferencija za novinare?

U najavi događaja nigde nije rečeno da će biti dozvoljena samo dva pitanja niti je pomenuto bilo kakvo drugo ograničenje, ali se nijedan od novinara drugih redakcija nije pobunio zbog toga. Umesto toga su praktično reporteri Insajdera dobili “lekciju” od novinara drugih redakcija da je to “uobičajena i normalna praksa”, protiv koje se ne treba buniti.

Konferencija za novinare prilika je za sve medije da predstavnicima vlasti postave pitanja od javnog značaja, na čemu će novinari Insajdera uvek insistirati.

U novinarskom kodeksu stoji da je pravo novinara da, “u odnosu prema državnim i drugim institucijama kontinuirano postavlja pitanja za koja smatra da su od interesa za javnost, bez obzira na to da li su zamoljeni da to prekinu ili ne”.

Na portalu Insajder.net koji uskoro počinje sa radom, kroz praćenje dnevnih događaja i rada na istraživačkim pričama, svakodnevno ćemo promovisati odgovorno novinarstvo.

2 komentara za: “Novinari “održali lekciju” reporterima Insajdera

  1. Strani Placenik

    Nije jos alarmantno.
    Bice tek onda kada Premijer bude sam sebi postavljao pitanja.
    A novinari aplaudirali u transu i orgazmu.

    05. феб 2016. at 21:37

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend