04. feb 2016.

Ombudsman preporučio razrešenje načelnika Komunalne policije

Sasa_Jankovic_cenzolovkaZaštitnik građana Saša Janković preporučio je danas razrešenje načelnika Komunalne policije Beograda Nikole Ristića, nakon utvrđene odgovornosti za povredu prava građana i zbog ponovljenog odbijanja saradnje sa zaštitnikom

Kako je saopšteno, Janković je utvrdio da je u postupanju Komunalne policije Beograda prema novinarskoj ekipi Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) 21. oktobra 2015. godine bilo nedostataka, od kojih se najznačajniji odnose na nezakonito oduzimanje predmeta i brisanje snimaka iz fotoaparata.

„Načelnik Komunalne policije nezakonito je sprečavao snimanje postupanja Komunalne policije, a tokom postupka kontrole je dao neistinite podatke o oduzimanju predmeta, koji su u očiglednoj suprotnosti sa sadržajem audio-video snimka tog događaja dostupnih javnosti”, naveo je Janković.

Takođe, preporuka je upućena i zbog postupanja komunalne policije prema novinarskoj ekipi sajta „Istinomer” 25. septembra 2015. godine.

Novinarki i snimateljima sajta „Istinomer”, Komunalna policija zabranila je 25. septembra snimanje ispred restorana „Savanova” i napisala im prekršajne prijave uz obrazloženje da su „ulaskom na gradilište ometali službeno lice u obavljanju dužnosti”. Ekipi Istinomera, koja je snimala intervju sa Dobricom Veselinovićem iz Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd”, najpre je iz restorana „Savanova” poručeno da se odmah udalje, jer vlasnik ne dozvoljava snimanje u blizini objekta.

Pošto članovi novinarske ekipe to nisu učinili, ubrzo je stiglo dvoje komunalnih policajaca koji su insistirali na tome da se ekipa udalji, jer je, kako su kazali, u pitanju gradilište. Nakon toga, na šetalištu se pojavilo još sedam komunalnih policajaca koji su napisali prekršajne prijave novinarki, dvojici snimatelja i fotoreporteru Istinomera, kao i Dobrici Veselinoviću.

 Foto: Medija centar Beograd 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend