20. nov 2015.

Novinari Tanjuga: Netačno i neprecizno saopštenje menadžmenta Tanjuga

tanjug_logo_tacnoPovodom saopštenja kojim je menadžment Tanjuga 18. novembra obavestio javnost da je odlukom Vlade Srbije nacionalna novinska agencija prestala sa radom 31. oktobra 2015. godine, da su time svi zaposleni ostali bez posla i da će im biti isplaćene otpremnine, upozoravamo da je reč o nepreciznoj i netačnoj informaciji kojom se prikrivaju nezakoniti postupci u procesu likvidacije Tanjuga

Kako bi se to prikrilo, menadžment Tanjuga u saopštenju ne navodi na koje to navodno „netačne i neprecizne informacije koje su mediji preneli proteklih dana“ zapravo reaguje. Zato u saopštenju nema ni reči o tome da Agencija i danas emituje vesti, uprkos odluci Vlade o gašenju Tanjuga objavljenoj u Službenom glasniku 5. novembra. U saopštenju, takođe, nema ništa o tome da se šest dana po isteku roka za gašenje Agencije, direktorka Tanjuga Branka Đukić prvi, i zasad jedini put, obratila svim zaposlenima sa molbom da nastave da rade do kraja novembra i da ima čvrste garancije predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da će se naći rešenje za Tanjug, odnosno da će vlada pokušati da nađe nekog kupca ili strateškog partnera.

Direktorka je pritom predočila da će Tanjug opstati u nekom manjem obimu, a svi zaposleni, čija radna mesta budu ukinuta, dobiti otpremnine.

U međuvremenu, 16. novembra na kolegijumu je direktorka B. Đukić saopštila da je Odlukom Vlade prestala Agencija prestala da radi i da su svi zaposleni, uključujući i nju, ostali bez posla. Međutim, potom pravi „crnu listu“ zaposlenih koje po njenom naređenju referent pravne službe isto veče od 18,30 do 22,30 poziva da bi im saopštio da od sutra ne moraju, (a mogu) da dolaze na posao.

Budući da nisu dobili nikakvu odluku, niti rešenje da im se gasi radno mesto i da bi nedolaskom na posao mogli da izgube pravo na otpremnine i druge prinadležnosti, odlučili su da nastave da rade, ali su sutradan, po dolasku na posao, mogli samo da konstatuju da im je ukinut radni nalog.

Time je polovini zaposlenih u Tanjugu uskraćeno pravo na rad i oni su, bez ikakvog obrazloženja, diskriminisani u odnosu na drugu polovinu zaposlenih, koja iz nekih nepoznatih razloga, protivno Odluci vlade nastavlja da radi.

Direktorka B. Đukić duguje svojim zaposlenima, a potom srpskoj javnosti, najpre odgovor koji nikada nisu dobili, zašto u zakonskom roku nije tražila prenos kapitala i podelu besplatnih akcija zaposlenima u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima. Potom mora da odgovori na još nekoliko pitanja:

1) Zašto je zaposlene obavestila da treba da rade do kraja novembra i da će za taj rad biti plaćeni, a potom polovini radnika, među kojima su dogogodišnji i istaknuti novinari Tanjuga, na ponižavajuci i nedostojan način, uskratila pravo na rad.
2) Ako je tačno, kao što navodi u saopštenju, da su „svi ostali bez posla prestankom rada Agencije“, kako to da polovina zaposlenih ne može, a druga polovina zaposlenih može i nastavlja da radi?
3) Na osnovu kojih kriterijuma je odnela ovu nezakonitu odluku i s kojim ciljem?

U ime zaposlenih radnika Tanjuga, kojima je uskraćeno pravo na rad
Predsednik i potpredsednik Sindikata Tanjuga „Nezavisnost“ Branislava Stanišić i Tatjana Njegomir

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend