07. jan 2015.

Novinari u BiH ustali protiv pritisaka: Ili nam osigurajte slobode, ili krećemo s prosvjedima

klix-ba-redakcija-facebookMEDIJI i novinari u Bosni i Hercegovini izloženi su sve učestalijim i opasnijim pritiscima i napadima koji ugrožavaju njihovu neovisnost i pravo na nepristrano izvješatavnje a u tome nerijetko sudjeluju i osobe iz političkog života pa i predstavnici tijela vlasti, upozorili su u utorak u Sarajevu novinari i urednici nekoliko redakcija bosanskohercegovačkih medija te profesionalne udruge BH novinari.

Nakon što je u Banja Luci u ponedjeljak održano prosvjedno okupljanje čiji je cilj bio upozoriti na ugrožavanje slobode medija u BiH, toj su se akciji dan kasnije pridružili i novinari iz Sarajeva.

Neposredni povod bili su nedavna policijska racija u redakciji internetskog portala „Klix“ te odluka ureda predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da novinarima BN televizije iz Bijeljine zabrani pristup konferencijama za novinstvo zbog nezadovoljstva načinom na koji ta medijska kuća tretira Dodika.

Rudić: Ili poštivanje zakona, ili prosvjedi

Glavna tajnica udruge BH novinari Borka Rudić podsjetila je kako je od 2006. godine u BiH zabilježeno 400 slučajeva kršenja slobode izražavanja i individualnih prava novinara što uključuje i fizičke napade.

Glavna tajnica udruge BH novinari Borka Rudić podsjetila je kako je od 2006. godine u BiH zabilježeno 400 slučajeva kršenja slobode izražavanja i individualnih prava novinara što uključuje i fizičke napade.

„Mi moramo inzistirati da nam se omogući normalan rad u ovoj državi a to znači poštivanje zakona i kada su novinari u pitanju, kazala je Rudić najavivši kako će novinari u BiH u suprotnom biti prisiljeni na masovne prosvjede te bojkot izvještavanja o institucijama koje krše njihova prava.

Portal „Klix“ iz Sarajeva na meti je istrage Posebnog tužiteljstva Republike Srpske nakon što je objavio snimsku telefonskog razgovora u kojemu sadašnja predsjednica vlade tog entiteta Željka Cvijanović govori o „kupnji“ glasova dvojice zastupnika u parlamentu RS kako bi se na taj način osigurala većina vladi predvođenoj Dodikovim Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Šimić: Napad na Klix napad je na sve medije u BiH

Cvijanović zbog toga nije pod istragom no tužiteljstvo se odlučilo istražiti tko je snimao njen razgovor pa su stoga u policijskoj raciji zaplijenjena novinarska računala i drugi materijali.

Vlasnik „Klixa“ Dario Šimić u utorak je kazao kako policijsku istragu doživljava kao napad na sve medije u BiH.

Najavio je nastavak pravne bitke za zaštitu novinarskih sloboda što uključuje i pravo na objavljivanje sporne snimke telefonskog razgovora.

„Slijede naše daljnje žalbe svim mogućim sudovima u BiH i izvan države. Nadamo se da ćemo ovu bitku dobiti jer ovo nije napad na portal Klix već na sve medije. Mi smo igrom slučaja objavili spornu vijest a to je mogao biti i netko drugi“, kazao je Šimić.

Posebno tužiteljstvo RS pljenidbu računala „Klixa“ je pravdalo potrebom za vještačenjem snimke razgovora.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend