23. feb 2016.

Novinarka “Blica” oslobođena optužbi za uvredu poslanika SNS

blic logoNovinarka “Blica” Ivana Anđelković prvostepenom presudom Osnovnog suda u Nišu oslobođena je odgovornosti da je počinila krivična dela uvrede i iznošenja porodičnih prilika po privatnoj tužbi koju je protiv nje podneo poslanik SNS Bratimir Vasiljević

Nezadovoljan tekstovima o dugovima za struju, Vasiljević je tražio da naša novinarka bude kažnjena sa čak šest meseci zatvora, kao i da mu isplati odštetu od 900.000 dinara, ali je sud odbacio tužbu i nepravosnažnom odlukom oslobodio Anđelkovićevu krivice.

– Bila sam šokirana zbog činjenice da sam krivično gonjena zbog svog obavljanja posla i to čak za dva krivična dela. Raduje me da su sve moje tvrdnje o zakonitom i profesionalnom postupanju potvrđene prvostepenom sudskom odlukom. Svoj posao sam obavljala savesno i odgovorno, na osnovu validnih dokaza, kao što i uvek radim i nisam imala nameru da povredim bilo čiju čast i ugled – rekla je Ivana Anđelković posle suđenja.

Branilac Anđelkovićeve, advokat Dragan Milić iz Beograda, istakao je u završnoj reči pred sudom da iz svih izvedenih dokaza proizilazi da ne postoji namera niti krivica na strani okrivljene da se tužiocu nanese bilo kakva šteta. On je upozorio da bi eventualna osuđujuća presuda bila „težak udarac za slobodu govora i javnog informisanja“, ali i da bi bila direktno suprostavljena članu 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima. Milić se osvrnuo i na pred sudom iznete primedbe o objavljivanju Vasiljevićeve fotografije, rekavši da je imenovani javna ličnost i političar tako da je zapis njegovog lika dozvoljeno objavljivati u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima.

– Predlažem da sud oslobodi okrivljenu krivične odgovornosti za oba krivična dela koja joj se stavljaju na teret i da tužioca obaveže da nadoknadi troškove postupka – rekao je Milić u završnoj reči.

Anđelkovićeva je ranije na sudu izjavila da je nakon saznanja da Vasiljević ima dug koji isplaćuje po sporazumu i da se nekoliko puta samovlasno priključivao na mrežu, dobila odgovor „Jugoistoka“ koji to potvrđuje, ali da se on nije javljao na telefon niti joj je odgovorio na SMS poruku kada je probala da ga dobije.

Vasiljević je na jednom od proteklih pretresa izjavio da je stan na koji se odnose dugovanja njegov ali da ne živi u njemu godinama, da je u 2013. godini izmirio dug od oko milion dinara potpisivanjem sporazuma o reprogramu sa EPS-om, da struju nikada nije krao kako je navedeno niti je evidentirana potrošnja mimo strujomera pa se zbog tekstova “loše osećao”.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend