17. okt 2015.

Novinarski vodič za digitalne sadržaje u kriznim situacijama

imageEvropski centar za novinarstvo (EJC) objavio je Vodič za verifikaciju digitalnog sadržaja u kriznim situacijama koji je preveden i na srpski (SHBC) jezik, prenosi centrala Evropske federacije novinara u Briselu

„U današnjem okruženju, u kojem kruže glasine i lažirani sadržaji, novinari moraju biti u mogućnosti da razdvoje autentične materijale od lažnih. Ovaj pionirski priručnik obavezno je štivo za novinare koji rade sa različitim tipovima sadržaja koji dolaze od korisnika“, objašnjava Vilfred Ruten, direktor Evropskog centra za novinarstvo.

„Tačne informacije tokom humanitarne krize mogu spasiti živote, ali je u takvim okolnostima veoma teško prikupiti pouzdane informacije. Ova knjiga će pomoći ne samo novinarima već i svima koji u situacijama humanitarnih kriza rade na terenu da provere činjenice na licu mesta“, izjavio je Viliam Spindler, potparol Visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR).
Ovaj priručnik će biti suštinski važan za novinare koji izveštavaju o međureligijskim i etničkim konfliktima da bi izveštavali na uravnoteženiji, transparentniji i tačniji način, te da bi, na kraju, pomogli u smanjenju tenzija između i unutar zajednica”, ocenjuje Metju Hods, direktor Alijanse civilizacija UN (UNAOC).

“U današnje vreme suštinski je važno znati šta je stvarno i kako verifikovati vesti i druge informacije. Ovaj priručnik pruža osnovne alate za svakoga ‒ novinare i publiku”, smatra Hauard Finberg, direktor Odelljenja za suradnju Instituta Pointer.

“Tačnost je jedan od osnovnih principa novinarstva, ali medijima je teško održati etičnost u situacijama udarnih vesti. Ovaj priručnik će pomoći onima koji kreiraju vesti da održe veru u istinitost – čak i kada su svuda oko njih spekulacije”, izjavio je Aidan Vait, direktor Mreže za etično novinarstvo (EJN).

„Suština svega su prave informacije u pravo vreme na pravom mestu. Kada je kriznim područjima ograničen prilaz, od ključne je važnosti da humanitarni radnici mogu prikupiti informacije putem društvenih mreža. Ovaj će priručnik zato biti od koristi i humanitarnim radnicima koji rade na terenu i volonterima na internetu“, rekao je Kristof Denenmozer, iz organizacije Put humanosti (HRI).

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend