28. okt 2016.

Novine će još dugo opstajati

Tribina o sudbini štampe na Međunarodnom sajmu knjiga

Novine neće nestati, ali da bi opstale, moraće da imaju kvalitetniji sadržaj, zaključak je jučerašnje tribine „Print nije mrtav“.

Na tribini u okviru Sajma medija na Međunarodnom sajmu knjiga, posvećenoj budućnosti štampe, govorili su Filip Švarm, odgovorni urednik nedeljnika „Vreme“, Predrag Mihailović, glavni i odgovorni urednik štampanog izdanja „Blica“, Dejan Vukelić, direktor portala „Telegraf“ i Dragan Đorđević, direktor „Sremskih novina“, dok je diskusiju moderirala glavna urednica „Penzije“ Ružica Mevorah.

Kako je naveo Mihailović, „štampu će održati jedino kvalitet“.

Jednostavno je, kvalitet uvek dođe do izražaja.

Ipak, štampanim medijima predstoji borba da pronađu neke nove čitaoce. Takođe, u Srbiji za razliku od nekih drugih zemalja, ulogu u razvitku i opstanku štampanih izdanja igra i politika – rekao je glavni urednik „Blica“, koji smatra da je greška napravljena pre dve decenije, kada su mediji počeli besplatno sadržaj da stavljaju na internet.

Proces se ne može vratiti unazad. Problem i sa digitalnim medijima je što se sve krade, autorstvo je dovedeno u pitanje.

Filip Švarm kaže da su u celom svetu pali tiraži štampanih medija, ali da „novine neće nestati“.

Ljudi žele da čitaju novine, da saznaju nešto više od pukih informacija.

Istraživanja je teško ispratiti na sajtovima, tu je prednost printa – kazao je Švarm.

S druge strane, Dejan Vukelić smatra da novine neće imati funkciju kakvu su imale do sada.

Nikada print neće umreti, ali novine više neće imati funkciju informisanja kao do sada. Biće spore u odnosu na portale. Ovakav print nema svetlu budućnost i moraće da nađe novi način da privuče čitaoce – istakao je Vukelić.

Dragan Đorđević, direktor „Sremskih novina“, pravog primera novina koje su našle svoj ugao – lokalnu zajednicu.

Sadržaj koji građani mogu pročitati kod nas jeste ono što se događa u njihovom kraju. Sadržaj je zanimljiv za čitanje i drugačiji.

Zato skoro 70 odsto tiraža prodamo kroz pretplatu.


Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend