19. maj 2016.

Novo pismo zaposlenih na RTV: Preko stotinu potpisnika

rtv_vojvodina_logo_mali„Zahtevamo da se smenjeni urednici, novinari i prezenteri hitno vrate na radna mesta“

Zaposleni Radio-televizije Vojvodine (RTV) uputili su danas javnosti novo pismo, koje je ovog puta potpisalo preko stotinu novinara i urednika u toj medijskoj kući.

Oni su naveli da na jučerašnjem sastanku koji je održan na inicijativu novog v.d. rukovodstva, nisu dobili objašnjenja zašto je preko noći došlo do potpune promene uređivačke koncepcije i zašto su sa malih ekrana sklonjeni ljudi zbog čijeg rada je ugled RTV-a porastao u javnosti u poslednjih nekoliko godina.

“Umesto obrazloženja, v.d. rukovodstvo je iznelo samo paušalne i uvredljive tvrdnje da smo do sada radili neprofesionalno i da su naši izveštaji bili jednostrani. Zato zahtevamo da se smenjeni urednici, novinari i prezenteri hitno vrate na radna mesta, jer rukovodstvo koje se nalazi u v.d. statusu, dakle koje nije izabrano na konkursu, već predstavlja samo prelazno rešenje, nije imalo pravo na poteze koje je povuklo”, navodi se u obraćanju javnosti zaposlenih na RTV.

Oni su naveli da se, nakon jučerašnjeg otovrenog pisma, spisak potpisnika zajedničkog pisma se uvećava.

Zaposleni na RTV su ponovili da je opstanak javnog servisa Vojvodine doveden u pitanje. U pismu koje je potpisalo preko 100 zaspolenih oštro se protestuje zbog smene urednika i voditelja Informativnog programa do koje je došlo bez ikakvog obrazloženja, i to pre postavljenja nove v.d. glavne i odgovorne urednice Prvog programa televizije, a već u prvoj nedelji rada v.d. rukovodstva.

U otvorenom pismu se navodi da je sedmoro urednika “Dnevnika u 17h” i emisije “Razglednice” bez ikakvog rešenja, juče kasno popodne samo obavešteno telefonom da narednog dana neće uređivati te emisije, da bi jutros bio promenjen i gotovo ceo tim Jutarnjeg programa “Dobro jutro Vojvodino”.

“Time je ozbiljno doveden u pitanje kvalitet dnevnog informativnog programa. Osim toga, aktuelni plan rada važio je još svega pet dana, budući da se radi o nedeljnom rasporedu, pa se nameće pitanje zbog čega je smene bilo važno tako brzo sprovesti, stavljajući u drugi plan obaveze i odgovornost koju kao javni servis imamo prema građanima”, piše u saopštenju.

U njemu se ocenjuje i da je vrlo indikativno to da je do smena došlo u istom danu kada je Upravni odbor konstatovao ostavku glavne i odgovorne urednice Prvog programa televizije Marjane Jović, i to sat vremena pre početka sednice na kojoj je njena ostavka konstatovana.

“Nakon smene direktora programa Slobodana Arežine i ostavke glavne i odgovorne urednice Prvog programa televizije, koji su na četvorogodišnji mandat izabrani pre godinu dana, ali i ostavke generalnog direktora Srđana Mihajlovića, najvažnije funkcije u našoj kući nalaze se u v.d. statusu”, objašnjava se u saopštenju.

Imajući u vidu nagle smene do kojih je došlo u dnevnom programu, zaposleni na RTV smatraju da su ugrožene i druge emisije Radio-televizije Vojvodine, po kojima je ta medijska kuća postala prepoznatljiva i u regionu.

“Od v.d. rukovodstva zahtevamo javno objašnjenje zašto je došlo do takve nagle smene bez ikakvog obrazloženja i da li je po sredi političko upodobljavanje RTV-a”, navodi se u pismu.

U njemu se ocenjuje da se takvim potezima narušava teško stečeno poverenje građana koji su vlasnici javnog servisa i integritet novinara čiju profesionalnost, nepristrasnost i objektivnost potvrđuju i brojne nagrade.

“Pribojavamo se da se na taj način pravi prostor za novinare koji će biti u službi politike, a ne građana i upozoravamo javnost da se takvim postupcima dovodi u pitanje opstanak kompletnog javnog servisa Vojvodine”, dodaje se u pismu.

Preko stotinu novinara i urednika je pozvalo građanke i građane, stvarne vlasnike pokrajinskog javnog servisa, da ih podrže u naporima da očuvaju Radio-televiziju Vojvodine.

Potpisnici:

1. Vanja Đurić
2. Sanja Kljajić
3. Tamara Srijemac
4. Marija Stokuća
5. Miroslav Zadrepko
6. Kristina Šarić
7. Svetlana Božić Krainčanić
8. Radoslavka Žigić
9. Ivan Ilić
10. Dragan Gmizić
11. Marko Jakovljev
12. Marina Fratucan
13. Tibor Jona
14. Aleksandar Reljić
15. Ljubica Gojgić
16. Darko Šper
17. Nina Banjac
18. Sanja Macut Milovan
19. Ivana Miloradov
20. Milica Kravić
21. Milena Dragović
22. Jelena Vukmanović
23. Vesna Spasojević
24. Marija Marić
25. Sanja Homa
26. Nebojša Parkić
27. Milena Madžgalj
28. Milana Milovanov
29. Jovana Krstić
30. Nevena Bogdanović
31. Teodora Vasiljević
32. Dejan Bajić
35. Milica Kuzmanov
36. Jelena Babić
37. Tamara Bojić
38. Ines Dragić
39. Sandra Vuksan
40. Marija Jovanović
41. Vladimir Perović
42. Duško Vujović
43. Aleksandar Petrašković
44. Aleksandar Ljiljak
45. Zoran Nikolić
46. Nemanja Savić
47. Darko Maletin
48. Janko Homa
49. Milica Vasić
50. Daško Milinović
51. Mladen Urdarević
52. Klara Kranjc
53. Predrag Novković
54. Dušan Majkić
55. Alma Kovčić
56. Petar Klaić
57. Igor Mihaljević
58. Maja Leđenac
59. Nataša Šaru
60. Lea Kotlica
61. Jasna Žugić
62. Vukašin Kartalović
63. Sofija Balać
64. Beata Kovač
65. Jelena Mijatović
66. Jovana Manojlović
67. Radmila Leovac
68. Dragan Vukmirović
69. Branislava Kovačević Gekić
70. Tanja Jordović
71. Vanja Kranjac
72. Maja Živanović
73. Vladimir Čvorkov
74. Branka Dragović Savić
75. Igor Bojanović
76. Asja Francisti
77. Uroš Jandrić
78. Aleksandar Zec
79. Miloš Dražić
80. Milica Stojanov
81. Jovana Zdjelarević
82. Bojan Hrašćanec
83. Slobodan Skendžić
84. Dejan Tatić
85. Stojče Stoleski
86. Nikola Škorić
87. Dejan Ćirjaković
88. Nemanja Ojkić
89. Igor Obroski
90. Mark Zakinski
91. Akoš Bergel
92. Manuel Srbin
93. Zoltan Savin
94. Laslo Tot
95. Aleksandar Erbes
96. Marijana Vranić
97. Dragan Krstić
98. Dušan Krstić
99. Dragana Ivanišević
100.Boris Havran
101.Nevena Vrtulek

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend