26. nov 2015.

Numanović: Zlonamerne insinuacije medijskih udruženja

amir_numanovic_tv_tutinGlavni i odgovorni urednik TV Tutin Amir Numanović odbacio je danas optužbe koalicije medijskih i novinarskih udruženja da je konkurs za sufinansiranje medijskih projekata u toj opštini bio pun nepravilnosti, rekavši da su ona u svom saopštenju iznela niz zlonamernih insinuacija

On je u izjavi za radio Sto plus Koaliciju udruženja koju čine NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres nazvao “centralnim komitetom koji za cilj ima ostvarivanje monopola u oblasti javnog informisanja u Srbiji”.

Numanović je naglasio da tvrdnja Koalicije da TV Tutin, kao javno informativno preduzeće čija je privatizacija obustavljena, nije imala pravo da se prijavi na konkurs nema uporište u Zakonu i da je ovaj medij mogao ravnopravno da konkuriše za dobijanje sredstava.

“Nije tačno da je proces privatizacije TV Tutin obustavljen, već je nastavljen modelom besplatnog prenosa akcija na zaposlene. Zakon o javnom informisanju ne osporava naše pravo da se prijavimo na konkurs, pogotovo jer se mi od 1. jula ne finansiramo iz opštinskog budžeta ili bilo kojih drugih javnih sredstava”, izjavio je Numanović.

TV Tutin je na konkursu za sufinansiranje medijskih projekata ove Opštine dobila 1.742.000 dinara, dok je oko 250.000 dobio Dangraf, preduzeće koje izdaje dnevni list Danas.

Numanović je kao neosnovane odbacio i optužbe Koalicije da je konkurs “raspisan na problematičan način”, kao i da ga je “pratio visok stepen netransparentnosti”.

“Ova udruženja su u saopštenju za javnost izbegla da napomenu da je konkurs transparentno objavljen u listu Danas i na zvaničnom sajtu Opštine istog dana kada je i raspisan. Niko njima nije kriv što ne čitaju novine pa su tek dva dana nakon isteka roka hteli da predlože kandidata za člana Komisije koja je ocenjivala projekte. To je kršenje Zakona”, rekao je Numanović.

Novinarska i medijska udruženja ocenila su da je konkurs za sufinansiranje projekata medija Opštine Tutin sproveden uz mnogobrojne nepravilnosti i pozvala lokalnu samoupravu da obustavi dodelu sredstava i raspiše novi konkurs.

Tim povodom, oglasilo se i Udruženje novinara Srbije koje je saglasno da konkurs za sufinansiranje medijskih projekata nije sproveden transparentno, ali se ne slaže sa tvrdnjom da TV Tutin nije imala pravo da se prijavi za dobijanje sredstava.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend