26. nov 2015.

Zašto u Agenciji za privatizaciju ne žele da potpišu nova rešenja o prenosu kapitala zaposlenima u medijima?

ag za privatizacijuKako Udruženje novinara Srbije (UNS) nezvanično saznaje, u Agenciji za privatizaciju spremna su nova rešenja za prenos kapitala bez naknade za zaposlene u RTV Vranje i TV Smederevo. Međutim, po informacijama koje je UNS dobio, rukovodioci Agencije oklevaju da ih potpišu

Na pitanja UNS-a da li je tačno da su spremna nova Rešenja, ali da rukovodioci koji su za to nadležni ne žele da ih potpišu i šta je razlog odbijanju da postupe po nalogu Ministarstva privrede, iz Agencije za privatizaciju ni posle dva dana nisu odgovorili, iako su pitanja primili i naveli da će do danas odgovoriti.

Podsećamo, Agencija za privatizaciju dostavila je pre više od dva i po meseca zaposlenima u RTV Vranje Rešenje o raspodeli kapitala bez naknade, kojim je, umesto da prenese sav kapital bez naknade na ime 16 novinara i medijskih radnika RTV Vranje, dve trećine kapitala ove medijske kuće vratila državnom Akcionarskom fondu radi dalje prodaje, što nije u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Agencija za privatizaciju je, umesto po Zakonu o javnom informisanju i medijima, kapital bez naknade zaposlenima podelila u skladu sa, kako su rekli, Zakonom o privatizaciji.

UNS je tada istakao da je Agencija za privatizaciju, dajući prednost Zakonu o privatizaciji nad Zakonom o javnom informisanju i medijima, obmanula medijsku zajednicu i poništila reultate pet godina borbe za medijsku reformu i uvođenje evropskih standarda u medijsku sferu.

Ministarstvo kulture i informisanja takođe smatra da Agencija za privatizaciju, kada je reč o prenosu kapitala bez naknade zaposlenima u medijima za koje nije raspisan javni poziv ili nije uspela prodaja, nije postupila u skladu sa Zakonom.

Nakon reakcije javnosti, Ministarstvo privrede uvelo je nadzor nad radom Agencije za privatizaciju.

Na osnovu istraživanja UNS-a, od 23 medija za koja Agencija za privatizaciju nije raspisala Javni poziv za prodaju, 11 će moći da se privatizuje metodom prenosa kapitala bez naknade na zaposlene. Osim RTV Vranje i TV Smedereva, to su: Informativni centar Tutin, RTV Opštine Kovačica, Informativno javno preduzeće Preševo, RTV Vrnjačka Banja, Radio Zrenjanin, RTV Bor, Radio Kikinda, Radio Subotica i Radio Lazarevac.

Mediji koji žele prenos kapitala bez naknade trpe štetu jer im se osporava pravo na projektno sufinansiranje, imaju dodatne troškove poslovanja jer su i dalje, krivicom Agencije, u statusu javnog preduzeća, a pritom nemaju pravo ni na finansiranje iz javnih izvora.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend