11. jun 2016.

NUNS: Apel Vučiću da ne pravi razliku među novinarima i medijima

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) upozorava da Aleksandar Vučić, mandatar za sastav Vlade Srbije, isticanjem da neće gostovati na RTS-u i televiziji N1 ne samo da vrši direktan pritisak na uređivačku politiku ovih medijskih kuća, već svesno krši Ustav i Zakon o javnom informisanju

NUNS podseća da se u članu 4. Zakona o javnom informisanju izričito kaže da je „zabranjena (je) neposredna i posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja, naročito prema njihovoj političkoj opredeljenosti i uverenju ili drugom ličnom svojstvu“.

U istom članu se ističe i da se ne sme „ugrožavati slobodan protok informacija putem medija, kao ni uređivačka autonomija medija, a naročito vršenjem pritiska, pretnjom, odnosno ucenom urednika, novinara ili izvora informacija“.

Aleksandar Vučić selekcijom medija ugrožava i osnovno ustavno pravo gradjana na informisanje, onih koji, primera radi, ne gledaju TV Pink, već RTS i TV N1.

Posebno je nedopustiv ignorantski stav Aleksandra Vučiića prema RTS koji je javni servis svih gradjana Srbije. Upravo zbog te činjenice budući predsednik Vlade je obavezan u svakoj prilici na sopstvmenom primeru, adekvatnim ponašanjem doprinosi podizanju ugleda RTS i RTV.

NUNS smatra da je neprihvatljivo ovakvo ophodjenje budućeg predsednika Vlade Srbije. Njegova ustavna obaveza je da prema svim novinarima i medijima, bez obzira na njihovu uredjivačku politiku, iskazuje odnos uvažavanja i poštovanja. Vučić bi na taj način praktično demonstrirao sopstveni demokratski karakter i pokazao da ne pravi razliku izmedju novinara, medija, ali i gradjana, bez obzira na njihova uverenja.

NUNS poziva Aleksandra Vučića da ubuduće sve novinare i medije tretira u skladu sa demokratskim uzusima i pokaže više razumevanja za slobodu izražavanja.


Sekretarijat NUNS-a

Beograd, 11. jun 2016.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend