26. avg 2016.

NUNS i BIRODI: Zašto kasni izveštaj o radu emitera tokom izborne kampanje

REM-n1Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Biro za društvena istraživanja (BIRODI) pozivaju Republičku telo za elektronske medije (REM) da posle četiri meseca kašanjenja konačno objavi Izveštaja o nadzoru nad izveštavanjem emitera tokom izborne kampanje za parlamentarne izbore održane 24. aprila

Višemesečnim kašnjenjem, ovo regulatorno telo postupa suprotno funkciji za koju je osnovano, a to je da nadzorom nad izveštavanjem omogući jednaku zastupljenost svih izbornih lista, odnosno balansirano, tačno, objektivno i pravovremeno informisanje građana. Pored toga, ovim kašnjenjem REAM dikretno negativno utiče na regularnost izbornog procesa.

Nezavisna istraživanja i monitorinzi medija sprovedeni od strane organizacija civilnog društva sa različitim metodologijama i različitim medijima (BIRODI, Novosadska novinarska škola, CRTA, BIRN), ali i Ograničena posmatračka misija OEBSa, imaju isti zaključak, a to je da su mediji bili sredstvo propagande i promocije većine političkih stranaka, pre svega premijera Vučića i liste oko Srpske napredne stranke. Takođe, mediji nisu obezbedili dovoljan nivo dijaloških emisija (sučeljavanja nosilaca lista).

Sve ovo predstavlja još jedan dokaz urušavanja medijskog sistema u kojem se, sa jedne strane, nalaze mediji lojalni vladajućoj stranci, sa druge, konfuzni javni servisi (RTS i RTV), i, sa treće strane, mediji osnovani od strane organizacija civilnog društva i privatnog kapitala, koji pokušavaju da građanima pruže objektivne, relevatne, tačne i pravovremene informacije.

Iz tog razloga, od neprocenjive je važnosti da nadležno regulatorno telo – REAM predstavi izveštaj koji će biti povod za debatu o položaju medija u izbornom procesu, jer Srbiju naredne godine očekuju novi, veoma značajni izbori za predsednika Republike.


Nezavisno udruženje novinara Srbije – NUNS

Biro za društvena istraživanja – BIRODI

U Beogradu 26.08.2016.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend