26. avg 2016.

IFJ: Hitno osloboditi novinara Zorana Božinovskog

bozinovskiMeđunarodna federacija novinara (IFJ) pozvala je na „hitno i bezuslovno“ oslobađanje iz zatvora makedonskog nezavisnog novinara Zorana Božinovskog

U pismu upućenom predsedniku i javnom tužilaštvu Makedonije generalni sekretar i predsednik IFJ Anthoni Bellanger i Filip Lerutth osudili su produžetak pritvora novinaru koj je u zatrvoru već proveo četiri meseca, a koga su makedonske vlasti 2013. optužile za špijunažu, zločinačko udruživanje i ucene.

Božinovski – slobodni novinar i osnivač onlajn medija Burevensik.org uhapšen je 21. aprila 2016, nakon izručenja iz Srbije, gdje je živeo poslednje tri godine.

U pismu IFJ naglašava se da je „hapšenje novinara za kriminalne aktivnosti bez dokaza neprihvatljivo u slobodnoj i demokratskoj zemlji i da takve optužbe doprinose da se diskreditovanjem novinara kao izdajnika i kriminalaca uništi poverenje javnosti u njih”.

– Gospodin Božinovski je objavio mnoge činjenične priče o umešanosti državnih službenika u kriminalne aktivnosti. Zato verujemo da je jedini razlog za njegovo hapšenje da ga spreči u objavljivanje novih priča – potez koji ima negativan efekat na slobodu medija u Makedoniji i ometa druge novinare u obavljanju istraga o nedelima javnih institucija, navodi se u pismu najveće svetske asocijacije novinara.

 Foto: Republika.mk 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend