18. jan 2016.

NUNS i NDNV: Kako su ozloglašena novinarka, Nikolićeva savetnica i referent u građevinskoj firmi na čelu RTS-a i RTV-a?

REM regulatorno-telo-za-elektronske-medije-rem_660x330Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zatražili su od Regulatornog tela za elektronske medije (REM) da javno saopšti kriterijume na osnovu koji su izabrani članovi upravnih odbora dva javna medijska servisa

U saopštenju, NUNS i NDNV naveli su da se među izabranima nalaze i osobe za koje u javnosti postoji opravdana bojazan da te funkcije neće obavljati u interesu građana Srbije i Vojvodine i javnih servisa.

– Tražimo od članova Saveta REM-a da takođe saopšte da li je na njih vršen politički pritisak prilikom izbora upravnih tela, pa su u velikom broju slučajeva umesto kandidata sa prestižnim biografijama i više puta potvrđenim kompetencijama birali osobe sa problematičnom prošlošću ili stručnoj javnosti nepoznate i po svemu sudeći nedovoljno kompetentne ličnosti – navedeno je u saopštenju.

NUNS i NDNV su upitali kako je moguće da se u Upravnom odboru RTS-a našla Ljiljana Đurđevac koja je „jedna od zloglasnih novinarki“ iz perioda Miloševićevog režima i pritom i stalno zaposlena u REM-u.

– U najmanju ruku je neetično da REM u upravni odbor javnog servisa izabere svoju uposlenicu – ocenjuje se u saopštenju.

Upitali su i kako je moguće da politički analitičar izuzetno blizak Srpskoj naprednoj stranci Branko Radun postane jedan od upravitelja RTS-a „ukoliko to nije upravo bliskost sa vlašću“.

– Šta je to preporučilo estradnu umetnicu i učesnicu u rijaliti-programima Zoricu Šujicu da postane članica UO RTS? Kako je moguće da jedna od savetnica u kabinetu predsednika Srbije Tomislava Nikolića postane članica UO RTS? Šta je na kraju preporučilo za člana UO RTV-a Ištvana Terenjija, referenta prodaje u građevinskoj firmi? – navodi se u saopštenju.

Dodaje se da javnost mora da bude obaveštena o biografijama svih izabranih članova, njihovim kompetencijama, kao i sa obrazloženjem REM-ovih odluka, da bi mogla da shvati zašto su oni proglašeni prikladnijim nego mnogi ugledni kandidati za upravne odbore javnih medijskih servisa koji nisu izabrani.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend