18. jun 2016.

NUNS I NDNV: Kontramiting je podsticaj političkoj kontroli javnog servisa

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) smatraju da su na jučerašnjem kontramitingu u Novom Sadu zbivanja u RTV Vojvodine instrumentalizovana u političke svrhe

NUNS i NDNV ocenjuju da je na ovom skupu, umesto proklamovane borbe za nezavisnost javnog servisa, jasno iskazana podrška političkoj kontroli u medijskoj sferi i ponovo naglašavaju da javni servisi moraju da rade u interesu građana, a ne pojedinih političkih stranaka.

Prusustvo visokih funkcionera Srpske napredne stranke (SNS) na protestu pokazuje da je on inspirisan od strane vlasti i da mu je cilj zaštita interesa vladajućih krugova. Kontramitinzi su manir iz vremena režima Slobodana Miloševića i svakako nisu mera koja doprinosti stabilnosti društva.

NUNS i NDNV ostaju pri stavu da su smene u RTV politički motivisane i naglašavaju da su relevantni pravni stručnjaci ukazali da procedura nije sprovedena na zakonit način. Zbog toga ćemo nastaviti da pružamo punu podršku smenjenim urednicima i novinarima RTV-a i zalaganjima građana da javni servis ostane van domašaja vlasti i bilo čijih političkih interesa.

Još jednom pozivamo medije da sa punom profesionalnom pažnjom i odgovornošću prate zbivanja u vezi smena u RTV. Činjenica da su mediji, koji su potpuno ignorisali ranije proteste protiv smena u RTV-u, direktno prenosili kontramiting, eklatantan je primer narušavanje pravila novinarskle profesije, čime se podstiče rast napetosti u društvu.

NUNS i NDNV pozivaju policiju da ne ograničava rad novinarima koji prate javne skupove. Na jučerašnjem kontramitingu pripadnici MUP-a su nastojali da onemoguće novinare da snime predstavnika studenskih organizacija koji su na kontramiting došli sa parolama „Je l’ znate vi zašto uopšte protestujete?” i „Vi niste naši profesori“.


Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV)
Beograd, Novi Sad 18. jun 2016.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend