23. maj 2016.

NUNS i NDNV najoštrije osuđuju napad na ekipu TV Apatina

NUNS-i-NDNVNezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine zahtevaju od nadležnih organa da najoštrije kazne osobe koje su u subotu u selu Prigrevica napale, vređale i ponižavale naše kolege sa TV Apatin, upućujući im i ozbiljne pretnje

Ovaj incident koji se desio na stadionu FK Bratstva u Prigrevici, a čiji snimak je moguće videti i na internetu, predstavlja i diskriminaciju i najgrublje kršenje prava i dostojanstva novinara i snimatelja, kao i protivzakonito onemogućavanje rada.

Dodatno zabrinjava činjenica da ovaj incident, po svemu sudeći, ima i političku pozadinu, odnosno da su ga proizveli pripadnici Srpske napredne stranke, nezadovoljni radom ovog medija.

NUNS i NDNV podsećaju da po članu 138. stav 3. Krivičnog zakonika napad na novinare smatra napadom (preciznije, lice koje obavlja poslove od javnog značaja u oblasti informisanja u vezi sa poslovima koje obavlja) na službeno lice i da je za to predviđena kazna zatvora u trajanju od šest meseci do pet godina.

Ukoliko incident u Apatinu ne bude imao sudski epilog i proizveo primerenu kaznu za napadače – javnosti će biti poslana poruka da je dozvoljeno svoje nezadovoljstvo izveštavanjem medija iskazivati – uvredama, verbalnim i fizičkim nasiljem.


NUNS i NDNV

Brograd/Novi Sad: 23.05.2016.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend