15. maj 2016.

NUNS i NDNV zabrinuti za urednike i novinare RTV-a

NUNS i NDNV izražavaju zabrinutost za sudbinu onih urednika i novinara Radio-televizije Vojvodine koji su svojim predanim profesionalnim angažmanom i integritetom dali ogroman doprinos da ova medijska kuća u proteklih pet-šest godina ostvari značajan kvalitativni korak napred i postane nešto što je veoma blisko javnom medijskom servisu u službi građana

NUNS i NDNV su ohrabreni činjenicom da su zaposleni na RTV javno demonstrirali solidarnost i hrabrost, potpisujući zajedničko saopštenje u kojem su upozorili na političke pritiske u kući, i ističu da su solidarnost i hrabost nešto što treba da bude karakteristika novinarske profesije, pogotovo u vremenima kada je izložena veoma ozbiljnim izazovima kao danas.

NUNS i NDNV smatraju da su događaji na RTV-u (smena programskog direktora i ostavka generalnog direktora) na najozbiljniji način otvorili i pitanje položaja javnih medijskih servisa, kao i zakonskog okruženja u kojem oni funkcionišu, ali i vladavine prava, s obzirom na činjenicu da vlast učestalo krši zakone koje je sama donela. Eklatantno nepoštovanje zakona, i u medijskoj sferi, svakako može uticati na otvaranje najvažnijih pregovaračkih poglavlja sa EU a koja se odnose na suštinsku promenu društva – odnosno vladavinu prava.

Slučaj RTV-a je otvorio i pitanje položaja i funkcionisanja regulatornog tela za elektronske medije, koje se ispostavilo ne kao deo rešenja nego kao jedan od najznačajnijih problema medijske scene.

NUNS i NDNV sa velikom pažnjom prate dalje događaje i pružaju punu podršku kolegama da zaštite svoja prava, među kojima je svakako i pravo da profesionalno obavljaju svoj posao. O svim događajima konstantno obaveštavamo međunarodne organizacije koje se bave zaštitom medijskih sloboda, ali i demokratskih procesa uopšte, u uverenju da će se one još aktivnije uključiti u rešavanje nagomilanih problema u medijskoj sferi naše zemlje.


Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Novi Sad, 14. maj 2016.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend