17. jul 2014.

NUNS i NDNV : Zašto je direktoru Radio Subotice produžen mandat

radiosuboticaNezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine oštro protestuju zbog odluke subotičke skupštine da produži mandat vd direktoru Radio Subotice Ljubiši Stepanoviću i pored javnog protesta novinara i novinarskih organizacija zbog načina na koji je vodio ovu kuću u prethodnom periodu, a koji je podrazumevao čitav niz nezakonitosti i nepravilnosti u radu.

NUNS i NDNV upozoravaju javnost da se ponižavanje novinara u ovoj medijskoj kući, onih novinara koji su javno protestovali protiv Stepanovića, i dalje nastavlja nesmanjenim intenzitetom, sa očiglednim ciljem da se ovaj medij u potpunosti stavi u propagandnu službu partija na vlasti i marginalizuju ili uklone oni novinari koji ne pristaju da krše profesionalne novinarske standarde i budu puki izvršioci naredbi.

Podsećamo da su predstavnici subotičke gradske vlasti ignorisali dosadašnje apele novinara i naših udruženja

Podsećamo da su predstavnici subotičke gradske vlasti ignorisali dosadašnje apele novinara i naših udruženja, između ostalog i naše otvoreno pismo gradonačelniku Subotice Jeneu Maglaiju. Oni očigledno veruju u svoju beskrajnu političku moć, pa stoga pozivamo subotičke i druge organizacije civilnog društva, kao i nezavisne intelektualce, da dignu glas zbog stanja u ovom javnom preduzeću, odnosno da ne posmatraju mirno kako moćnici cinično, naočigled javnosti, guše medijske slobode i profesionalna i radna prava novinara, ali i uništavaju ovu medijsku kuću.

Radio Subotica je primer da departizacija i stručnost jesu samo floskule koje nemaju nikakve veze sa stvarnošću i praksom postavljanja partijskih kadrova na mesta u javnim preduzećima. Ljubiša Stepanović, kao kadar SPS-a, postavljen je na mesto direktora i pored toga što nikada nije bio direktor/menadžer bilo kojeg medija.

Na mesto predsednika Nadzornog odbora ovog javnog preduzeća protivzakonito i protivno statutu ove kuće izabran je takođe SPS-ovac Mirko Zinaić, penzionisani pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova, a za glavnu i odgovornu urednicu programa na srpskom jeziku imenovana je osoba koja nema niti dana radnog iskustva u elektronskim medijima. Šta je ovo ako ne drastično kršenje zakona i urušavanje jednog medija?

NUNS i NDNV pružaju punu podršku svojim kolegama, a o svim događajima redovno obaveštavaju domaće i međunarodne organizacije i institucije koje se bave zaštitom ljudskih prava i medijskih sloboda.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend