22. nov 2016.

NUNS: Kazniti lica koja prete novinarki Sajmi Redžepefendić

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštije osuđuje pretnje i uvrede koje su u prethodnih nekoliko dana upućene novopazarskoj novinarki Sajmi Redžepefendić putem društvenih mreža. Istovremeno, NUNS poziva Tužilaštvo i policiju Novog Pazara da najhitnije identifikuju autore pretećih poruka i protiv njih pokrenu postupak u skladu sa Krivičnim zakonikom

Novopazarsko Udruženje “Zajedno” obavestilo je NUNS da je aktivistkinja te organizacije civilnog društva, inače novinarka Radio televizije Novi Pazar Sajma Redžepefendić poslednjih dana meta “osudi uz pretnje smrću, njoj, njenoj porodici, njenom detetu (bebi od 10 meseci)”. Uvrede i preteće poruke su usledile nakon što je Redžepefendić na svom fejsbuk profilu objavila “ispovest žena, samohranih majki, koje su doživele neprijatnost i verbalni nasrtaj sa uposlenicima u Islamskoj zajednici u Srbiji”. Kada je status sa FB profila novinarke preneo portal Glas Pazara usledile su su osude i pretnje novinarki, koje nisu prestale ni posle brisanja objave sa stranice portala Glas Pazara.

Udruženje “Zajedno” u pismu NUNS-u ukazuje da se “prethodne dve nedelje vodi agresivna kampanja protiv svih koji u Novom Pazaru dignu svoj glas da jasno i glasno ukažu na probleme koje postoje u zajednici… Aktivisti organizacija civilnog društva i novinari su postali živa meta čije delovanje i neumorni rad pokušavaju da spreče razni pojedinici, pripadnici različitih organizovanih grupa, otvorenim pretanjama koje upućuju, kako javno, na ulici, tako i putem društvenih mreža”.

Policijskoj Policijskoj upravi u Novom Pazaru slučaj je prijavljen 20. novembra a protiv lica koja su pretila novinarki Sajmi Redžepefendić podneta je krivična prijava.

NUNS podseća da je za krivično delo ugrožavanja sigurnosti novinara zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora.


Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 21.11.2016.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend