22. nov 2016.

Vodič za upravne sporove u vezi sa sufinansiranjem medijskih projekata

vodic_za_pokretanje_upravnih-sporovaNezavisno udruženje novinara Srbije je pripremilo “Vodič za pokretanje upravnih sporova u oblasti sufinansiranja projekata za ostvarivanje javnog interesa u javnom informisanju” koji je u onlajn formi dostupan na sajtu NUNS-a

Namena Vodiča je da pomogne medijima i organizacijama civilnog društva prilikom pokretanja upravnih sporova zbog nepravilnosti koje se javljaju u praksi konkursnog sufinansiranja projekata.

Zakonom o javnom informisanju i medijima kao ni Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja nije predviđena žalba kao pravni lek protiv odluke organa koji sprovodi konkurs. Jedino pravno sredstvo koje je previđeno Zakonom i podzakonskim propisima je pokretanje upravnog spora protiv rešenja o raspodeli za sufinansiranje projekata.

Polazeći od zakonskih rešenja i procedura, Vodič ukazuje na potencijalne nepravilnosti u vezi sa raspisivanjem konkursa, pravom konkurisanja, imenovanjem i radom stručne komisije za ocenu projekata kao i sa nepravilnostima u vezi sa konačnom odlukom o raspodeli sredstava.

Takođe, Vodič objašanjava kako se pokreće upravni spor, kakve sudske odluke donosi Upravni sud i kako se sprovode i izvršavaju sudske odluke.

Vodič će biti predstavljen 22. novembra u Novom Sadu (Medija centar Vojvodine), 25. novembra u Kragujevacu (Lokal press), 30. novembra u Nišu (Media centar) i sredinom decembra u Beogradu (Medija centar).

Vodič je izrađen u saradnji sa Advokatskom kancelarijom Vuković i Partneri i međunarodnom organizacijom Civil Rights Defenders, uz finansijsku podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj (SIDA).

Dokuement preuzmite ovde.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend