05. mar 2020.

NUNS i UNS: Predstavnici nereprezentativnih udruženja odlučuju o medijskim projektima u Nišu

89 miliona dinara iz budžeta Niša za sufinansiranje medijskih sadržaja deliće komisija čine mahom članovi udruženja koja su nedavno izbačena iz konkursnih komisija Ministarstva kulture kao nereprezentativna. Predstavnici NUNS-a i UNS-a, dva najveća novinarska udruženja, iako su predloženi nisu izabrani, a zašto je tako odlučeno nema obrazloženja.

Rešenjem koje je potpisao načelnik Gradske uprave Ljubiša Janić odlučeno je da komisiju ove godine čine Ivana Jordović, na predlog RAB Srbija, Slađana Aleksić na predlog PROUNS-a, Igor Marković ispred Društva novinara Vojvodine, Dušan Stojanović, medijski radnik i Anica Miletić, medijski radnik.

Iako su slali svoje predloge u Komisiji neće biti predstavnika najbrojnijih novinarskih uduruženja UNS i NUNS.

Prvi čovek Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović kaže da je sa niškim konkursom i komisijom čudno i to da udruženje iz Vojvodine ima kandidate u niškoj komisiji, a pritom je i nereprezentativno.

To bi trebalo da bude regionalno, a ne nacionalno udruženje. Ono na čemu smo mi insistirali i prilikom članova Saveta REM-a, kada je i Društvo novinara Vojvodine imalo svog kandidata, jeste da oni nisu reprezentativni jer nemaju ono što Zakon o REM-u traži a to je 500 članova. Mi smo imali dopis od njih gde oni kažu da imaju 200 i nešto članova. Smatramo da treba da se ustanovi i takav kriterijum o reprezentativnosti u Zakonu o javnom informisanju, da bi se znalo ko može da kandiduje predstavnike za komisije – kaže Radomirović.

Iz komisija koje odlučuju o dodeli para za medijske sadržaje u Ministarstvu kulture nedavno zu izbačeni predstavnici PROUNS-a, koji ima svog kandidata u niškoj komisiji, ali i Društva novinara Niša.

I ova udruženja prvi čovek Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić ocenjuje kao nereprezentativna.

Mi u našem zahtevu i Ministarstvu kažemo da su to nereprezentativna udruženja, a da i ona koja imaju neku reprezentativnost, njihovi dosadašnji članovi komisija su grubo kršili sve ono što Pravilnik o sufinansiranju medija kaže, i oni su se pokazali kao trovači opšte ideje inovativnih i istraživačkih medijskih projekata u službi javnog interesa – zaključuje Bodrožić.

Generalna sekretarka PROUNS i jedna od izbačenih iz komisija Ministarstva kulture Slađana Ostojić, zatražila je da joj se pitanja o ovoj temi pošalju mejlom, ali na njih za sada nije odgovorila.

“Milioni dinara za nameštene projekte”

Iako su sada već pomenuta udruženja i dokazano nereprezentativna s obzirom da ih se odreklo i Ministarstvo kulture, lokalne samouprave uglavnom biraju njihove predstavnike u svoje lokalne komisije.

Radomirović iz UNS-a kaže da je razlog samo jedan – neko želi da kontroliše tok novca građana.

Ovde je reč o novcu koji građani uplaćuju i u državni budžet i u budžete lokalnih samouprava. Oni taj novac žele da kontrolišu i njime raspolažu u nekom uskom krugu ljudi koji ne obezbeđuje objektivno i pravovremeno informisanje već služi da se namire neki lični ili partijski interesi – kaže Radomirović.

Njegovo mišljenje deli i Bodrožić koji kaže da milioni dinara na taj način odlaze za nameštene projekte.

Oni su se do sada pokazali kao produžena ruka vladajuće partije i to je sada očigledno da je to neka sprega koja funkcioniše tako da se odliva desetine miliona dinara na nameštene projekte – kaže Bodrožić.

Statistika će, kako kaže Radomirović, tek da se sređuje ali već sada je jasno da na tridesetak konkursa u tridesetak lokalnih samouprava u Srbiji, ni u jednoj komisiji nema predstavnika UNS-a.

To je zabrinjavajuć podatak i mi ćemo pokrenuti akciju sa ciljem da se što pre izmeni Zakon o javnom informisanju kako bi se obezbedio interes javnosti i ineteres pravih novinara da dobiju sredstva na konkursu, da građani dobiju pravo informisanje, a ne propagandu – zaključuje Radomirović.

Podsetimo, Grad Niš je ove godine među rekorderima po odvojenim parama za sufunansiranje medijskih projekata. Sa ukupno 89 miliona dinara, Niš daje više i od Beograda koji ima 10 puta veći budžet.

Iskustva iz prethodnih godina pokazala su da je čak dve trećine tog novca odlazilo medijima koji su na različite načine povezani sa vladajućom SNS.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend