11. sep 2015.

NUNS: Neshvatljiva presuda listu Bečejski mozaik

becejski mozaik logoNezavisno udruženje novinara Srbije izražava nezadovoljstvo i protest zbog presude novosadskog Apelacionog suda listu Bečejski mozaik kojom je ovaj medij osuđen zbog pisma čitaoca i obavezan da za povredu časti sekretarki lokalnog Udruženja gorana plati 50.000 dinara i još 110.000 dinara sudskih troškova

NUNS smatra da je ovom neshvatljivom presudom ugrožen opstanak Bečejskog mozaika.

Zanimljivo je to da je po istoj tužbi Viši sud u Novom Sadu u maju 2014. oslobodio Bečejski mozaik, presudivši da je tužba neosnovana i da ovaj medij nije prekršio Zakon o informisanju. Tužilja Marija Miković se žalila na prvostepenu presudu, a Apelacioni sud u Novom Sadu je u septembru 2014. usvojio žalbu i slučaj vratio Višem sudu.

Ponovljeno suđenje vodila je ista sudija kao i prvo suđenje u kojem je oslobodila Bečejski mozaik. Međutim, ovog puta Bečejski mozaik nepravosnažno osuđen na kaznu od 75.000 dinara, za povredu časti Marije Miković, uz obavezu da plati još oko 150.000 dinara sudskih troškova. Apelacioni sud je u drugom stepenu doneo konačnu presudu, nešto blažu od Višeg suda, ali je Bečejski mozaik označen krivim.

Marija Miković je tužila Bečejski mozaik zbog objavljenog pisma u kojem čitalac kritikuje rad i aktivnosti u Goranskom parku u Bečeju, a koji je dat na upravljanje i održavanje Udruženju gorana. Čitalac je u pismu izneo svoj lični stav o seči drveća i rastinja u Goranskom parku, u februaru 2013. Bečejski mozaik je u istom broju objavio i novinarski tekst u kojem je Marija Miković iznela svoje viđenje celog slučaja,

Povodom ovog pisma, Komisija za žalbe Saveta za štampu u odluci od 27. februara 2014. jednoglasno je zaključila da Bečejski mozaik nije prekršio Kodeks novinara Srbije. U obrazloženju, Komisija je navela da je “u objavljenom pismu čitalac izneo svoj stav o seči drveća u parku, kao i o radu onih koju su zaduženi da ga održavaju”, te da je “podnosiocu tužbe u istom broju lista i na istoj strani omogućeno da iznese svoje viđenje i ona je praktično odgovorila na sve navode iz pisma, i nije naknadno tražila objavljivanje demnatija ili bilo kakvog dodatnog reagovanja”.

Sekretarijat NUNS-a

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend