11. sep 2015.

UNS: Apelacioni sud u Novom Sadu ponovo ugrožava medije

becejski mozaikUdruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog presude Apelacionog suda u Novom Sadu po kojoj je list “Bečejski mozaik “obavezan da za povredu časti sekretarki lokalnog Udruženja gorana Mariji Miković plati 50.000 dinara i 106.500 dinara sudskih troškova i ponovo apeluje na ovaj sud da se upozna sa evropskim standardima u oblasti medijskog prava

Marija Miković tužila je “Bečejski mozaik” zbog objavljenog pisma čitaoca 2013. godine u kojem se kritikuje rad u Goranskom parku u Bečeju, a koji je održavalo i kojim je upravljalo Udruženje gorana. U istom broju “Bečejskog mozaika” objavljen je i tekst sa izjavama Marije Miković o ovom problemu.

Podsetimo, pre konačne presude Apelacionog suda, Viši sud u Novom Sadu je u maju 2014. godine po ovoj tužbi oslobodio Bečejski mozaik. Apelacioni sud je, nakon žalbe tužiteljke Marije Miković, vratio slučaj Višem sudu, koji je osudio ovaj list na kaznu od 75.000 dinara za povredu časti i 150.000 dinara na ime sudskih troškova.

UNS ističe da ovo nije prvi put da Apelacioni sud u Novom Sadu donosi presude koje ne uvažavaju evropske standarde u oblasti medijskog prava.

Ovaj sud je 2013. godine zbog istinitog izveštavanja, doveo pred zatvaranje „TV Apatin“, izadavača lokalnog nedeljnika „Novi glas komune“ i „Radio Dunav“, i „Radio Apatin“.

Reč je o istom Apelacionom sudu koji je potvrdio skandaloznu presudu zbog koje je naš kolega Laslo Šaš završio u zatvoru, iako nije počinio delo klevete.

UNS je u avgustu 2013. godine pokrenuo i peticiju “Stop nezakonitom gašenju medija” koju je potpisalo 1053 građana, a koja je pozivala kolege da ne dozvole Apelacionom sudu u Novom Sadu da u praksu uvede cenzuru i nezakonito gašenje medija.

UNS poziva sudije Apelacionog suda da se dobro upoznaju sa evropskim standardima i praksom u oblasti medijskog prava, kako presude ne bi bile suprotne Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, stavovima Ustavnog suda Srbije i Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, ali i kako bi se izbeglo dalje zatvaranje medija i ograničavanje slobode izražavanja.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend