11. sep 2015.

Završen prvi krug privatizacije: prodata 22 od 50 medija

novine kiosk medijiDva i po meseca od objavljivanja prvih Javnih poziva Agencije za privatizaciju, završen je prvi krug privatizacije u kom je 22 medija dobilo nove (uslovne) vlasnike, dok 28 ide u drugi krug. Od ukupno 72 medija koji treba da budu privatizovani, Agencija je raspisala Javne pozive za 50 medija, a za ostala 22 primenjuje se prenos kapitala bez nakdane zaposlenima ili likvidacija

Signal su ugasila su tri medija: RTV Ćuprija za koju je skupština opštine Ćuprija suprotno Zakonu pokrenula postupak likvidacije umesto da najpre ponudi kapital zaposlenima bez naknade, Radio Leskovac je ugašen zbog dugova, a Radio Jugoslavija je prestala sa radom jer po Zakonu kao Javna ustanova nije mogao ni biti privatizovan.

Pet medija se opredelilo za prenos kapitala zaposlenima putem besplatnih akcija, među kojima su: RTV Vranje, RTV Bor, RTV Preševo, TV Tutin, kao i Televizija Smederevo.

Međutim, ukoliko ostane na snazi pogrešno tumačenje Zakona o javnom informisanju i medijima od strane Agencije za privatizaciju, većina kapitala ovih medija biće u Akcionarskom fondu, a manji deo pripao bi zaposlenima.

Najviše pažnje tokom prvog kruga privatizacije privukao je Radoica Milosavljević koji je do sada za 281.280 evra izlicitirao osam medija (RTV Pančevo, RTV Kruševac, RTV Kragujevac, RTV Caribrod, RTV Brus, TV Požega, TV Pirot i Centar za informisanje novi Kneževac), a da li će u svom vlasništvu imati još neku medijsku kuću, saznaćemo u drugom krugu privatizacije.

Najveći broj medija prodat je po ceni koja je simbolično veća od procenjene vrednosti kapitala.

Najjeftinije prodat medij bio je Centar za informisanje Novi Kneževac čija je cena iznosila 480 evra, dok je najskuplji Radio Šid sa cenom od 531.000 evra, što je 76 puta veća cena od početne.

RTV Bačka Palanka prodata je po 25 puta većoj ceni od početne, tačnije za 249.000 evra, a zanimljivo je da su u ovoj medijskoj kući praktično svi zaposleni uzeli otpremnine ne sačekavši novog vlasnika.

Nakon prodaje, neuspešna je bila privatizacija RTV Trstenik. Kupio je konzorcijum na čelu sa Vladimirom Stevanovićem za 177.000 evra, ali je kasnije odustao, tako da je i za ovaj medij raspisan novi Javni poziv i čeka drugi krug privatizacije.

U drugom krugu privatizacije vlasnika treba da dobije i nacionalna novinska agencija „Tanjug“ jer se za nju nije pojavio nijedan kupac.

Drugi krug privatizacije treba da bude završen do 31.oktobra.

Zaposleni u medijima  koji do tada ne dobiju nove vlasnike imaju pravo na prenos kapitala bez naknade ili ako to ne žele, predstoji im likvidacija.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend