14. okt 2015.

NUNS odbacuje optužbe SNS

nuns press logoNezavisno udruženje novinara Srbije odbacuje optužbe Srpske napredne stranke “da ravnopravno stoji, ramе uz ramе, sa onima koji su svе osim mеdija, Tеlеpromptеrom i Tabloidom”

NUNS nikada nije podržao “skandalozne tekstove, poput onih da jе prеdsеdnik Srpskе naprеdnе strankе, Alеksandar Vučić, sеksualno opštio sa svojim malolеtnim sinom”, kao što se tvrdi u saopštenju SNS. Naprotiv!

Podsećamo da je NUNS početkom 2013. javno osudio pisanju Tabloida o Aleksandru Vučiću i njegovom maloletnom sinu.

“Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije osuđuje svako medijsko plasiranje fabrikovanih informacija koje narušavaju dostojanstvo ličnosti, izvrgavaju ruglu pojedince i zloupotrebljavaju decu. Poslednji drastičan primer takvog pisanja je tekst u kom kontroverzni list rečitog imena Tabloid optužuje potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića za nedozvoljene odnose s maloletnim sinom…”, glasilo je saopštenje NUNS-a od 28. januara 2013. Ukazali smo tada i da je “da je prvi čovek Tabloida Milovan Brkić davno isključen iz NUNS-a upravo zbog neprofesionalnog ponašanja”.

Poznato je i da je zbog citiranog saopštenja Milovan Brkić tužio NUNS i da je Apelacioni sud u Beogradu odbacio njegov tužbeni zahtev zbog povrede ugleda i časti.

Podsećamo i da je sličnim povodom pre tačno sedam meseci NUNS javno protestovao zbog objavljivanja fotografija maloletnog sina Aleksandra Vučiča na sajtu Teleprompter.

“Otkrivanje identiteta maloletnika predstavlja ne samo grubo kršenje etičkog kodeksa i osnovnih profesionalnih standarda, već i ugrožava njegovu bezbednosti”, saopštio je NUNS 13. marta 2015. ukazujući da je time Teleprompter prekršio Kodeks novinara Srbije i Zakon o javnom informisanju i medijima.

Nadajmo se da smo zainteresovanoj javnosti i, posebno, autorima jučerašnjeg saopštenja SNS osvežili pamćenje.

Izvinjenje zbog saopštenih neistina ne očekujemo. Ali očekujemo, kao što smo to juče saopštili, dapremijer Srbije vodi računa o javnoj komunikaciji i da brigu o neprofesionalizmu medija prepusti nadležnim regulatornim i samoregulatornim telima.

Sekretarijat NUNS-a
U Beogradu 13. 10. 2015.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend