24. sep 2014.

NUNS osudio uvredljive poruke Informera

StopNezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izražava zabrinutost zbog uvredljivih poruka pripadnicima LGBT populacije iznetih u listu Informer, kao i zbog sve učestalije upotrebe govora koji se pre može opisati kao uličarski, nego kao govor primeren mediju.Taj list je u broju od 22. septembra, uz vest o preporuci ambasadora nekoliko zemalja zaposlenima u tim ambasadama da se pojave na Paradi ponosa, preko cele naslovne strane stavio naslov koji je uvredljiv kako za pripadnike LGBT zajednice, tako i za ambasade i zaposlene u ambasadama.

Informer je na ovaj način doveo u pitanje prava jedne manjinske grupe, gubeći iz vida da je reč o pravu zasnovanom na Ustavu i zakonima. Osim toga, obraćanje građanima i čitaocima uličarskim jezikom nije i ne može biti u javnom interesu, niti može doprineti podizanju kvaliteta informisanja i popravljanju situacije na medijskoj sceni u Srbiji.

Dan ranije Informer je (takođe na naslovnoj strani), komentarišući mere koje vlada i premijer Aleksandar Vučić pripremaju u okviru ušteda u javnom sektoru, upotrebio termine koji nisu prikladni u javnoj komunikaciji.

Smatramo da bi bilo veoma dobro ukoliko bi se, povodom ovog naslova, premijer Vučić obratio Savetu za štampu. Pri tome, polazimo od stava da je za podizanje nivoa javne komunikacije veoma bitno da najviši državni funkcioneri i ličnim primerom pokažu da je reč o aspektu koji ima veoma veliki značaj ne samo za medijsku scenu, nego i za društvo u celini.

Sekretarijat NUNS-a

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend