25. dec 2014.

NUNS: Ove godine 22 napada na novinare

Foto: mc.rs

Foto: mc.rs

U 2014. godini u Srbiji je zabeleženo 22 napada na novinare od čega je 12 bilo fizičkih napada što je upozoravajuća brojka koja pokazuje da je došlo do pogoršanja položaja medijskih profesionalaca, ocenjeno je u godišnjem izveštaju Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

U 2014. godini u Srbiji je zabeleženo 22 napada na novinare od čega je 12 bilo fizičkih napada što je upozoravajuća brojka koja pokazuje da je došlo do pogoršanja položaja medijskih profesionalaca, ocenjeno je u godišnjem izveštaju Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen izveštaj, predstavnici NUNS ocenili su da vlast ne radi dovoljno na tome da omogući uslove za normalan rad novinara i da su novinari izloženi brojnim ekonomskim i političkim pritiscima, a upozorili su na rast autocenzure zbog toga što se napadi na medijske profesionalce ne sankcionišu.

Osim napada na novinare čiji je najdrastičniji primer napad na Davora Pašalića, ove godine prisutni su i drugi pritisci kao što su tužbe, uklanjanje sadržaja sa interneta i obaranje sajtova, a ukidanjem pojedinih emisija kao što je „Utisak nedelje“ osiromašen je javni dijalog.

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović kaže da suosim napada na novinare čiji je najdrastičniji primer u 2014. napad na Davora Pašalića, prisutni i drugi pritisci kao što su tužbe, zatim povećani su pritisci na on-lajn medije uklanjanjem pojedinih sadržaja sa interneta i obaranjem određenih sajtova, a ukidanjem pojedinih emisija kao što je „Utisak nedelje“ osiromašen je javni dijalog.

Navodeći da je u 2014. podneto šest tužbi protiv novinara, Obradović kaže da su tri tužbe podneli oni sa „podebelim kriminalnim dosijeom“, među kojima je i Luka Bojović.

Najavio je da NUNS pokreće sistem ranog upozoravanja koji treba da omogući blagovremeno reagovanje na napade na novinare, ali i da pokaže gde postoji problem u sistemu zaštite novinara, koliko je napada procesuirano i čija je odgovornost što ti postupci „stoje“.

Obradović je naveo i da je u Srbiji od 2008. do 2013. bilo ukupno 348 napada na zaposlene u medijima.

Upitan o slučaju Ćuruvija, Obradović je kazao da NUNS nema nikakvih novih saznanja osim onoga što je poznato široj javnosti, i da veruje da će na kraju tužilaštvo i sud doći do istine i da će izvršioci i nalogodavci tog ubistva biti kažnjeni.
„Teško je reći da li smo zadovoljni. Nas brine tempo kojim se odvija ceo slučaj. Verujemo da tužilaštvo i sud čine sve što je u njihovoj moći, ali to je po nama presporo“, kaže Obradović.

Predstavljanju izveštaja NUNS-a prisustvovali su zaštitnik građana Saša Janković, Poverenik za infomacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić, bivši sudija Vrhovnog suda Zorana Ivošević, i pomoćnik ministra kulture i informisanja Saša Mirković.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend