07. dec 2015.

NUNS poziva na bojkot Gašića i insistira na njegovoj smeni

bg-vesna-malisic-clf-071215.Still002_N1Nezavisno udruženje novinara Srbije poziva novinare da bojkotuju sve aktivnosti ministra odbrane Bratislava Gašića sve dok on ne bude smenjen, istakla je članica Izvršnog odbora udruženja Vesna Mališić

Gostujući an N1 televiziji Mališić je navela da NUNS insistira da Gašić bude smenjen zbog svog seksističkog komentara a ne da podnese ostavku zato što je smena znak da država zna šta je on uradio.

“U registru brutalnih napada na novinare dobili smo ‘šlag na tortu’, samo nam je falio seksizam od ministra odbrane i da imamo sve: od šutiranja novinara u studiju do maltretiranja na sve moguće načine do ovog postupka”, rekla je ona i dodala da se ovaj klip nije pojavio na društvenim mrežama sve bi izostalo.

Kako ističe, novinari moraju da shvate da ovakve stvari treba da daju redakcijama. “Novinarka koja je pravila taj prilog, to je morala da bude njena vest. To govori da smo mi novinari toliko poniženi da ne shvatamo kako se brani profesija. Profesija se brani tako što ministru, koji tako govori, istog trenutka okrenete leđa, ne uzmete izjavu i to date kao prilog uz komentar redakcije”, navodi ona.

Komentarišući činjenicu da je izostala reakcija prisutnih kada je Gašić rekao :”Volim ove novinarke koje ovako lako kleknu”, Mališić kaže da su novinari navikli na brutalna ponašanja političara prema njema. “Postoji neosetljivost na to i mi moramo da vratimo profesiju tamo gde joj je mesto, da nateramo političare da poštuju profesiju i to ćemo uraditi”.

NUNS je doneo odluku da zatraži od svih novinara da bojkotuju sve izjave i aktivnosti ministra Gašića dok ne bude smenjen, kaže ona i dodaje da bi novinarska profesija morala da bude jedinstvena u zahtevu za smenu, da pokuša da izbori jednu bitku.

Povodom dva izvinjenja Gašića – jedno lično novinarki a drugo je saopštenje poslato iz Ministarstva Vesna Mališić je istakla da je to rušenje institucije jer zašto bi Ministarstvo stajalo iza takvog gnusnog, odvratnog i prostačkog ponašanja. “On nema kredibilitet da se pokriva Ministartstvom”.

Prema njenim rečima, Gašića je sada strah da će biti nateran da podnese ostavku i izvinjenima je pokušao da sanira štetu. Podseća i na to da se ministar odbrane nije izvinio nakon pogibije sedam ljudi u padu helikoptera jer je tada imao podršku države ali da je sada “osetio da njegova koža može da dođe u pitanje” i da nije više zaštićen.

Ovo je kruna prostakluka u seriji napada ali moram da pomenem i ponašanje ministra policije oko Olje Kovačević koji je podsetio na njenu visoku platu kada mu se nije svidela njena izjava, kaže urednica NIN-a i članica NUNS-a.

“Političari moraju da prestanu da maltretiraju novinarstvo, da instrumentalizuju novinare za svoje političke poteze i da ova profesija mora da se vrati sebi. Političari moraju da vode računa kako razgovaraju sa novinarima a ne da novinarsko pitanje bude neprijateljska delatnost”

 Foto: N1 

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend