26. maj 2015.

NUNS protestuje zbog masovnih otkaza u kompaniji Ringier

  Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije protestuje zbog masovnog otpuštanja medijskih radnika u kompaniji Ringier Axel Springer Srbija, koja je izdavač dnevnih listova Blic, Alo, 24 sata, kao i nedeljnika NiN, Blic žena, Puls…

Poslednjih dana, bez ikakve najave, kao i bez jasnih razloga i kriterijuma, otpušteno je više od petnaest zaposlenih u kompaniji Ringier Axel Springer Srbija, među kojima i samohrane majke i novinari kojima nedostaje tek nekoliko godina do penzionisanja.

Prema saznanjima NUNS-a, otpuštaju se gotovo po pravilu iskusni novinari i drugi uposlenici koji su u redakcijama ove kompanije od samog osnivanja dnevnih i nedeljnih izdanja. Otkazi se uručuju po automatizmu i bez ikakvih prethodnih razgovora sa zaposlenima. NUNS protestuje zbog toga što je reč o veoma profitabilnoj kompaniji, čije poslovodstvo se javno hvali poslovnim uspesima.

NUNS poziva vlasnike i menadžment kompanije Ringier Axel Springer Srbija da umesto otpuštanja radnika preduzme druge mere racionalizacije poslovanja kao što je, na primer, smanjenje izuzetno visokih plata inače brojnog poslovodnog tima.

NUNS podseća i da je u kompaniji Ringier Axel Springer Srbija nezvanično zabranjeno bilo kakvo sindikalno organizovanje, tako da zaposlene kojima se izriču otkazi nema ko da zaštiti ili makar pouči o njihovim radnim pravima.

Pozivamo zaposlene u kompaniji Ringier Axel Springer Srbija na međusobnu solidarnost i da iskoriste svoje pravo na sindikalno organizovanje koje im garanutuju domaće zakonodavstvo i međunarodne konvencije o radnim pravima i sindikanim slobodama.

1 komentar za: “NUNS protestuje zbog masovnih otkaza u kompaniji Ringier

  1. sremac

    ovi iz nunsa izgleda nisu primetili da su u pitanju mozda poslovni rezultati ili kvalitet stanpe koja je u zadnje vreme sve vise licila na stanpu tipa poni expresa i inform,biroa .mozda takvu stanpu nepodrzava akcionarsko drustvo te konpanije ,nuns izgeda nema pojma da je to privatno vasnistvo pa savetuje da svim radnicima smanje plate jer su prevelike ,a neshvataju zakon trzista da svi u toj konaniji koji rade imaju solidne plate bas iz razloga sto je konpanija fleksibilna i ima svoju poslovnu politiku za uspeh.cudo da se nuns nije izjasnio kad su unistili studio b.i stotine drugih medija po srbiji sto nisu tad trazili da se radnici udruzuju u sindikate samo zato sto ih je ubedio onaj koji ih postavi na funkcije da je to dobro za drzavu i vlast.

    27. мај 2015. at 10:28

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend