26. maj 2015.

Ljubica Gojgić: Odlazak sa B92 nije bio lak

618520_ljubica-gojgic06rasfoto-vladislav-mitic_fB92 je mesto moje profesionalne afirmacije na kome sam provela 14 nezaboravnih godina. Ali rad na B92 me je naučio i kako profesionalna sreća može da se promeni – kaže za „Blic TV magazin“ Ljubica Gojgić, voditeljka emisije „Pravi ugao“ na RTV

Bivša novinarka B92, koja od 4. maja ima novu autorsku emisiju „Pravi ugao“ na Radio-televiziji Vojvodine (od ponedeljka do četvrtka u 17.20), kaže da je danas najveći izazov sačuvati posao i samopoštovanje u nemilosrdnoj borbi za pažnju gledalaca. U razgovoru za „Blic TV magazin“ govori o razlozima zbog kojih je napustila B92, onome što bi želela da radi…

Kako ste doživeli odlazak sa B92 posle 14 godina?

„Mogu samo da primetim da je nestalo prostora da neki novinari rade ono što su donedavno radili.“

– Odlazak sa B92 nije bio lak. B92 je mesto moje profesionalne afirmacije na kome sam provela 14 nezaboravnih godina. Ukazala mi se prilika da radim veoma zanimljive poslove: bila sam izveštač sa suđenja Miloševiću, pratila briselski dijalog do prvog potpisa, izveštavala iz Njujorka sa zasedanja Generalne skupštine, vodila nekoliko emisija… U toj kući sam stekla i dobre prijatelje. Rad na B92 naučio me je i kako profesionalna sreća može da se promeni. Pa i to iskustvo je dragoceno i otrežnjujuće. Mislim da sam sada bolje pripremljena za svaku narednu avanturu. Radujem se novom početku na RTV Vojvodine, mom prvom angažmanu na Javnom servisu.

Jeste li osetili na B92 manjak prostora za kritičku misao?

– Mogu samo da primetim da je nestalo prostora da neki novinari rade ono što su donedavno radili.

Da li je neko odbio da gostuje u vašoj emisiji otkad ste na Javnom servisu?

– Da kucnem u drvo, zasad nije. Doduše, tek smo u trećoj nedelji emitovanja. Nadam se da će tako i ostati. Emisije su prilika da se građanima objasne neke odluke i potezi vlasti, opozicije, kreatora ekonomske politike, aktera kulturne scene. Ne vidim zašto bi se u demokratskom društvu, kakvo bi naše trebalo da bude, bilo ko ustručavao od takvog razgovora.

618521_ljubica-gojgic02rasfoto-vladislav-mitic_ffPlašite li se sudbine Danice Vučenić, odnosno da budete onemogućeni da radite svoj posao, kako ona tvrdi?

– Danica je odlična novinarka i nadam se njenom povratku u medije. Takođe se nadam da sudbina novinara u Srbiji može biti i da im niko ne uskraćuje pravo na rad.

Kada vam ministar Tasovac u emisiji kaže da će očešljati kosu ukoliko rekonstrukcija muzeja ne bude završena u roku, šta pomislite?

– Pomislim kako bi već sutra trebalo da obiđem gradilište oko Narodnog muzeja. A i ponekog muškog frizera, za svaki slučaj.

Šta smatrate svojim najvećim profesionalnim izazovom?

– Izazov je opstati u medijskom svetu koji se veoma promenio. U mnogo čemu nagore. Sačuvati samopoštovanje i entuzijazam a ostati zaposlen, to je uspeh.

S kim biste voleli da se upustite u dijalog u „Pravom uglu“?

– Tek sam počela pa je i želja mnogo. Toma Piketi, Francuz koga zovu Marksom našeg veka, bio bi jedan od njih.

Koje je ključno pitanje koje biste uputili premijeru Vučiću kad biste ga ugostili u emisiji?

– Zavisi od situacije. U Srbiji uvek postoji više od jedne ključne teme.  Ovih dana verovatno nešto o EU, predsednikovoj platformi o Kosovu, poseti Vašingtonu..

Mini-suknja je ok, kratka pamet nije

Kako se nosite sa terorom rejtinga, piplmetra i voditeljki u kratkim suknjama?

– Nemam ništa protiv mini-suknje. Kratka pamet i uski pogledi na svet su veći problem. Danas radim na pokrajinskom javnom servisu koji, čini mi se, ne robuje rejtinzima. Nikako, naravno, ne mislim da su sve gledane emisije loše, svi se borimo za pažnju gledalaca i ta borba je sve ozbiljnija. Ipak, ne mislim da je piplmetar jedino merilo kvaliteta, pa ni popularnosti nekog programa. Javni servis u Švedskoj, na primer, ne mari za piplmetre. Nema ni reklame. Ali ima poverenje više od 90 odsto građana koji plaćaju pretplatu za kvalitetan program nacionalne televizije i radija koji podrazumeva besprekornu informativu i posebne kanale posvećene kulturi i deci.

 Foto: V. Mitić, Blic 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend