13. jan 2016.

NUNS protiv ministra policije, a urednik „Informera” protiv NUNS-a

110116-nuns-07- (Custom)

Urednik „Informera” Dra­gan J. Vu­či­će­vić na NUNS-ovoj kon­fe­ren­ci­ji za no­vi­na­re

Dok Vukašin Obradović tvrdnje o praćenju jedne novinarke smatra dokazom da novinare u Srbiji špijuniraju, urednik „Informera” kaže da je reč o osveti nezadovoljnog policajca

Da li policija prati novinare ili novinari ometaju policiju? Da li je sada „medijski udar” zamenio „državni udar” i ko će izvući deblji kraj, posle još jedne novinarsko-policijske i političke rašomonijade u kojoj je bilo mnogo buke, besa i nepoželjnih gostiju.

Za sada je sigurna jedna stvar. Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) podneće krivičnu prijavu protiv  ministra policije Nebojše Stefanovića kako bi se utvrdilo kako je uspeo da sazna da će biti objavljene informacije da je policija pratila jednu novinarku, kazao je juče predsednik NUNS-a Vukašin Obradović. Sigurna je još jedna stvar. Glavni i odgovorni urednik „Informera” Dragan J. Vučićević ne gostuje samo na Pinku, već se javlja i na konferencijama za novinare NUNS-a.

A kako je sve počelo? Bar to znamo. Naime, ministar Stefanović je u petak uveče na RTS-u saopštio kako će predstavnik jednog udruženja lažno da tvrdi da je policija pratila novinarku koja se duže vreme bavi tim poslom, tačnije još iz vremena Slobodana Miloševića. Ono što ne znamo je kakav će biti ishod nove afere i kako je sve to unapred mogao da zna ministar policije, osim ako nije prorok kome se „javlja” šta će reći i koga štiti Vukašin Obradović.

I zaista mu se javilo. Upravo je Obradović na jučerašnjoj konferenciji u beogradskom Medija centru ispričao kako mu se početkom januara obratio radnik Ministarstva unutrašnjih poslova koji je podneo krivičnu prijavu protiv ministra Stefanovića i sekretarke Uprave kriminalističke policije Dijane Hrkalović. U krivičnoj prijavi, kako je rekao Obradović, navodi se da je novinarka S. V. praćena bez prethodne operativne obrade i bez naredbe suda i to od Odeljenje za poslove bezbednosti pri Kabinetu ministra MUP-a kojoj opservacija, odnosno praćenje, uopšte nije u opisu posla.

KO JE SVETLANA VOJNOVIĆ

Svetlana Ceca Vojinović je devedesetih godina prošlog veka radila u Radio-televiziji Srbije i važila je za novinarku blisku ondašnjem režimu. Sa Javnog servisa prelazi u tabloide, među kojima je „Kurir”. Sada je, prema rečima Dragana J. Vučićevića, redaktor jednog portala.

– U prilogu krivične prijave nalazi se kopija beleške kojom se dokumentuje nezakonito praćenje novinarke S. V. Ta beleška otvara međutim sumnju da ova koleginica nije bila jedini slučaj nezakonitog praćenja i mi se nadamo da će nadležni organi otkriti da li je i ko je sve od novinara bio podvrgnut ovakvim i sličnim nezakonitim merama – pojasnio je Obradović i dodao da ne želi da odaje imena novinarke i radnika MUP-a koji mu se obratio.

Međutim, njihovi identiteti ostali su skriveni do momenta kada se iz publike oglasio glavni i odgovorni urednik „Informera” Dragan J. Vučićević koji je predsednika NUNS-a upitao – da li se novinarka za koju se tvrdi da je praćena zove Svetlana Ceca Vojinović, a policajac Dejan Tripković?

– Svetlana Vojinović već godinu dana radi kao redaktor na jednom portalu. Ona nije čak ni urednik, a poslednjih godinu dana nije objavila nijednu ekskluzivu. Zašto bi neko pratio tu novinarku? Da li protiv Dejana Tripkovića postoje krivične prijave za lažno prijavljivanje, jer je optužio generala Rodoljuba Milovića i nedavno razrešenog direktora policije Milorada Veljovića da su krali mobilne telefone? Da li ste znali da je ovu krivičnu prijavu podneo nakon što je sistematizacijom prebačen na niže radno mesto? Obradoviću, da li vi kao novinar proveravate kredibilitet svojih izvora – zasuo je pitanjima Vučićević predsednika NUNS-a.

Kako je ministar Stefanović znao za susret Obradovića i Tripkovića? Različita objašnjenja imaju i nunsovci i Vučićević. Za njih reč je o zakonski nedozvoljenom prisluškivanju i praćenju novinara, a za Vučićevića o susretu kojim se policajac pohvalio pred svojim kolegama.

Obraćanje Vučićevića izazvalo je negodovanje velikog dela prisutnih, naročito kada je glodur Informera, poznat i kao najavljivač „državnog udara”, zamerio kolegama što vikendom prave – „medijske udare”. Dok su mu jedni zamerali što postavlja „hiljadu pitanja”, drugi su cinično dobacivali da ga „puste da pita sve što poželi u Medija centru, kad već u Vladi ne sme”. Treći su mu čestitali na srčanom nastupu, uz poruku: „Dobićeš sendvič!”, čime se aludiralo na čaršijsku šalu o botovima naprednjaka koji za svoj aktivizam, kao nagradu, dobijaju – sendvič.

Sam protiv svih, ali ohrabren rečima članice Izvršnog odbora NUNS-a Jovane Gligorijević da neće da dozvoli da dobije batine, Vučićević nije odustajao od objašnjenja da je krivična prijava zapravo „publikacija bolesnog čoveka iz policije”. I da je uz to „puna nelogičnosti”.

– Prvo se u prijavi pominje kako je novinarka praćena peške, a onda da je praćena „sitroenom ksantija”. U jednom momentu je dokument uništen, a onda se ipak pojavljuje. Ovo je cirkus – objašnjavao je Vučićević.

Među najžešćim jučerašnjim Vučićevićevim oponentima bio je novinar BIRN-a Slobodan Georgijev koji je naglasio da su ranije novinari takođe bili praćeni i prisutne podsetio kako je završio Slavko Ćuruvija. I, taman kada je izgledalo kao da je već sve rečeno, direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić, dala je novo tumačenje ovog događaja. Naime, ona je rekla da je reč o organizovanom napadu na evropske integracije!

 Foto: Medija centar Beograd 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend