13. jan 2016.

Novinari: Možda je novinarstvo pokleklo, ali politika je pala još niže

CYgZjWaUEAAPv1kNovinari treba da bojkotuju političare poput Gašića, jer njegove izjave daju podstrek nasilnicima

Oko 150 ljudi okupilo se na protestu “Novinarke i novinari ne kleče” na centralnom gradskom Trgu slobode u Novom Sadu i ponovo zatražili smenu ministra odbrane Bratislava Gašića zbog uvredljivih izjava koje je uputio novinarki Zlatiji Labović.

Okupljeni su nosili transparente i bedževe na kojima je pisalo “Novinarke i novinari ne kleče” i najavili da neće prestati da se okupljaju dok god Gašić ne bude smenjen.

“Možda novinarstvo jeste pokleklo, ali politika je pala još niže”, kazala je novinarka Maja Živanović ispred Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV).

Ona je zatražila da političari garantuju novinarima da će im u predstojećoj kampanji za lokalne i pokrajinske izbore omogućiti da svoj posao obavljaju bez pritisaka, pretnji i ucena.

Članica Izvršnog odbora NDNV-a Branislava Opranović ocenila je da je Bratislav Gašić samo simbol aktuelne vlasti.

“Nije svejedno ni ko će doći umesto njega. Ako će doći neki novi Gašić, onda ništa nije urađeno”, kazala je Branislava Opranović.

LGBT aktivistkinja Jelena Anđelovska kazala je da u Srbiji zločinci mirno žive, dok žene svakodnevno trpe nasilje i ocenila da novinari treba da bojkotuju političare poput Gašića, jer njegove izjave daju podstrek nasilnicima.

“Bitno je da istrajemo u protestima. Ulica jeste naša i niko nam je ne može oduzeti”, kazala je Anđelovska.

Željko Stanetić iz Vojvođanskog građanskog centra poručio je da vlasti moraju da pruže garancije da se Gašić, nakon smene, više nikada neće naći ni na kakvoj javnoj funkciji.

Tokom održavanja skupa desio se i verbalni incident kada je jedan prolaznik okupljenima doviknuo: “Ustaše, marš iz Novog Sada!”, nakon čega ga je legitimisala policija.

Među okupljenima bilo je i aktivista opozicionih stranaka.

 Foto: Twitter (@StevanStakic) 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend