09. okt 2015.

NUNS: Sudska tolerancija ohrabruje nasilništvo

palata pravde fonetNezavisno udruženje novinara Srbije izražava nezadovoljstvo i zabrinutost zbog oslobađajuće presude trojici navijača koji su optuženi da su nasilničkim ponašanjem ugrozili sigurnost novinarke B92 Brankice Stanković. NUNS smatra da ovakva sudska tolerancija ohrabruje nasilništvo prema slobodi informisanja i, posebno, prema istraživačkom novinarstvu

Viši sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio trojicu navijača Partizana koji su optuženi da su nasilničkim ponašanjem, odnosno skandiranjem sa tribina ugrozili bezbednost urednice “Insajdera“ Brankice Stanković na utakmici Partizan – Šahtjor 16. decembra 2009. Ovom drugostepenom odlukom Višeg suda preinačena je presuda Prvog osnovnog suda iz 2014. kojom su zbog nasilničkog ponašanja Dragan Đurđević, Nemanja Bogdanović i Nemanja Odalović bili osuđeni na uslovne kazne.

Istim povodom, Apelacioni sud u Beogradu je pre dve godine pravosnažno osudio na višemesečne uslovne zatvorske kazne trojicu najvijača Partizana zbog ugrožavanja sigurnosti novinarke Brankice Stanković. Odlukom Apelacionog suda, vođa navijačke grupe „Šedous“ Goran Klještan i Aleksandar Perišić kažnjeni su uslovno sa 10 meseci zatvora, uslovno na četiri godine, a Milan Gudurić na godinu zatvora, sa uslovnim rokom od pet godina. Oni su osuđeni jer su pretećim skandiranjem ugrozili sigurnost novinarke i urednice emisije Insajder Brankice Stanković, uzvikujući parolu: „Otrovna si kao zmija, proći ćeš kao Ćuruvija“ sa južne tribine stadiona Partizana. U tom periodu Insajder je istraživao delovanje navijačkih grupa raznih sportkih klubova, pa i Partizana.

Tada, u oktobru 2013, Apelacioni sud je odlučio da se Odaloviću, Bogdanoviću i Đurđeviću ponovi suđenje zato što, kako je obrazloženo sudskom odlukom, „nema dokaza da su neki građani (a posebno ne u većem broju) bili ugroženi i da je bilo ugroženo njihovo spokojstvo“.

Zbog istog incidenta na stadionu, postupak je vođen i protiv jednog od vođa navijačke grupe Partizana „Alkatraz“ Miloša Radosavljevića, ali razdvojeno od ovog sudskog postupka, jer je jedno vreme bio u bekstvu. Radosavljević je kasnije uhapšen i osuđen pravosnažno na 16 meseci zatvorske kazne, koju je izdržao.

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 09. oktobra 2015.

 Foto: Fonet 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend