09. okt 2015.

NUNS: Predlog Zakona o ulaganjima sužava medijske slobode

nuns press logoNezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) ocenjuje veoma štetnim i neprihvatljivim rešenje iz Predloga Zakona o ulaganjima kojim se predviđa da po zahtevu za davanje informacija u vezi sa ulaganjima postupa Vlada Srbije

Ukoliko se prihvati ovakvo rešenje postoji opravdana bojazan da će javnost biti uskraćena za važna saznanja iz oblasti ulaganja. Usvajanjem ovakve zakonske procedure, novinarima i građanima bilo bi bitno otežano ili čak onemogućeno da u slučajevima kada nisu zadovoljni dobijenim podacima ili su im oni potpuno uskraćeni, ulažu žalbe povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnostima.

Podsećamo da su upravo novinari, zahvaljujući institutu žalbe povereniku, u dosadašnjoj praksi na taj način dolazili do veoma važnih informacija.

Nezavisno udruženje novinara Srbijezato apeluje na zakodavca da usvoji amandmane na Predlog zakona o ulaganjima koje poverenik sugeriše u svojoj inicijativi jer bi se usvajanjem predloženih rešenja bitno smanjio stepen medijskih sloboda i dostupnosti informacija medijima, a samim tim i građanima Srbije.

Sekretarijat NUNS-a
Beograd, 9. oktobar 2015.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend