09. okt 2015.

„Odakle toliki kukavičluk“ – izveštaj sa promocije knjige Srđana Škora „Vučić i cenzura“

Srđan Škoro

Srđan Škoro

Srđan Škoro, koji je prošle godine smenjen sa funkcije šefa deska Večernjih novosti, nakon što je na RTS-u kritikovao Vučićev izbor pojedinih ministara, napisao je knjigu „Vučić i cenzura“, koju je sam objavio i predstavio u Pres centru UNS-a. Knjiga se može kupiti preko oglasa na blogu, jer, prema rečima autora, nijedna knjižara ne sme da je prodaje, a čak i kolporteri to odbijaju

„Zato sam ja odlučio da sa mojim distributerom iz “Partenona” od sutra nudimo knjigu apotekama. Možda je to pravo mesto za ovu knjigu, kao neki melem protiv cenzure“, rekao je Škoro.

Knjiga se sastoji od 42 teksta, koja je autor u poslednjih godinu dana objavljivao na svom blogu i 22 karikature Predraga Koraksića Koraksa.

Škoro je rekao da je knjigu nazvao “Vučić i cenzura” zato što su to “dve čarobne reči koje izazivaju neverovatan osećaj kod ljudi, neku nelagodu”.

„Uvek se pitam odakle ljudima energije da se toliko plaše. Potroše silnu energiju na strah i to nepotrebno. Odakle im hrabrosti za toliki kukavičluk?.“

Novinar Dragoljub Petrović je ispričao da, kada je Srđan Škoro gostovao u Jutarnjem programu RTS-a, on je istog jutra, zajedno sa Đorđem Vukadinovićem gostovao na Radio Beogradu u emisiji „Talasanje“.

„Mi smo tamo svašta pričali i kad smo izašli, došao Đorđe Vlajić i pita nas: `Jeste se uplašili?`, mi kažemo: `Nismo.` Kaže on nama da je upravo SNS izdao saopštenje da je neko kritikovao Vučića, i onda smo mi bili ponosni misleći da smo to mi, a u stvari, to bio Škoro“, ispričao je Petrović.

Za razliku od Dmitrovića, naglasio je on, „koji je javno naveo kako za Škora niko nije pre njegovog gostovanja na RTS čuo, dužan sam da kažem da ja jesam“.

„Čak sam redovno prepisivao njegove tekstove iz „Revije 92“ dok sam pratio crnu hroniku, sve verujući da je u pitanju pseudonim, s obzirom da je veoma hrabro pisao o opasnim kriminalcima tog doba.“

Govoreći o cenzuri u medijima, Petrović je ocenio da ljudi pogrešno tumače da je to cenzura.

„Mislim da je to više neka diktatura nad medijima, odnosno diktatura nad medijskim sadržajima“, rekao je.

Novinarka Olja Bećković rekla je da je ono što je Škoro zapisao u knjizi dokaz kolika je cenzura, kao i da je on zabeležio ono što niko ne pita i što je bilo normalno da neko pita.

Bećković je rekla da Škoro, između ostalog, podseća na to ko je tražio da se raketama koje nemamo, gađaju evropske prestonice.

„To se više ne pita zato što je to postalo nevaspitano. Ne podsećaj premijera na prošlost. On nema prošlost, on ima samo budućnost“, istakla je Bećković i dodala da ju je „i samu sramota, jer joj se čini da nije dovoljno koristila šansu da pita dok je radila“.

Od poznatih, na promociji su viđeni Zoran Živković, predsednik Nove stranke, Saša Radulović, lider „Dosta je bilo“, ekonomista Miodrag Zec, novinari Danica Vučinić, Slobodan Reljić, kao i voditelji RTS-a Milan Srdić i Irina Ivić, koji su ugostili Škora u Jutarnjem programu, nakon kojeg je SNS reagovao, a on smenjen.

Srđan Škoro je, kao što je NSPM prvi objavio, smenjen sa uredničkog mesta u Večernjim novostima nakon gostovanja na RTS i saopštenja, koje je tim povodom izdala SNS. On je potom prebačen u dnevni list Sport, zbog čega se sudi sa kompanijom i direktorom i glavnim urednikom Večernjih novosti Ratkom Dmitrovićem.

Dmitrović je rekao da Škora nije smenio zbog gostovanja na RTS i saopštenja SNS o tome, već da je to učinio jer nije bio zadovoljan njegovim radom.

1 komentar za: “„Odakle toliki kukavičluk“ – izveštaj sa promocije knjige Srđana Škora „Vučić i cenzura“

  1. Дарак

    Манојло Вукотић, Дмитровићев претходник је такође свашта причао док је на разне начине прао паре за „владајуће“ и уређивачком политикомк се додворавао истим, а временом се оккружио својим послушницима и све мислеће „истерао“ из редакције… па од Новости не остаде ни Н… а ови данас назови новинари такође немају ни Н. Ми сходно томе можемо очекивати ни Н од напредка… у било којој свери.

    10. окт 2015. at 19:36

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend