22. apr 2016.

NUNS zabrinut zbog izručenja makedonskog novinara Zorana Božinovskog

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izražava zabrinutost zbog izručenja makedonskog novinara Zorana Božinovskog, a zbog njegove sigurnosti usled burnih aktuelnih političko-bezbednosnih dešavanja u Makedoniji

Makedonski novinar Zoran Božinovski izručen je juče Makedoniji, koja ga traži zbog udruživanja u kriminalnu grupu, špijuniranje i ucene, objavio je Tanjug. Božinovski je uhapšen juče ujutro u Novom Sadu i izručen Makedoniji čiji je državljanin.

Odluku o izručenju Božinovskog potpisao je ministar pravde Nikola Selaković nakon odluke suda da su ispunjene pretpostavke za njegovo izručenje, rečeno je Tanjugu u državnim organima Makedonije.

Božinovski je prekjuče sa svojim advokatom Goranom Petronijevićem bio na razgovoru u policiji Novog Sada gde je po odluci Upravnog suda, trebalo da dostavi dodatnu dokumentaciju na osnovu koje bi bila poništena prethodna odluka Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije o odbijanju njegovog zahteva za azil.

Advokat Petronijević je sinoć izjavio za NUNS da je ćerka Zorana Božinovskog od Ministarstva policije Makedonije saznala “da od srpskih vlasti nisu dobili nikakav zahtev za preuzimanje lica na graničnom prelazu”, tako da je još nejasno pod kojim okolnostima je došlo do izručenja.

Zoran Božinovski je vlasnik i urednik sajta „Bure vesnik“ na kom je objavljivao tekstove o korupciji i kriminalu. Već je bio uhapšen 7. novembra 2013. u Novom Sadu po Interpolovoj poternici, a na osnovu optužbe za zločinačko udruživanje, špijunažu i ucenu. Izvesno vreme je proveo u ekstradicionom pritvoru, a onda pušten na slobodu gde je čekao odluku o njegovom zahtevu za azil.

Povodom njegovog hapšenja 2013, mediji su preneli da je Božinovski jedan od 20 osumnjičenih lica, među kojima su uglavnom nekadašnji pripadnici makedonske Obaveštajne agencije, Uprave za bezbednost i kontraobaveštajnu službu i Ministarstva odbrane. Sumnjiče se za špijuniranje i ucenjivanje uticajnih ličnosti u Makedoniji.


Sekretarijat NUNS-a

Beograd: 22.april 2016. godine

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend