24. okt 2015.

NUNS zatražio zvanično tumačenje člana 47 Zakona o elektronskim medijima

REM regulatorno-telo-za-elektronske-medije-rem_660x330Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) zatražilo je danas od ministra za kulturu i informisanje Ivana Tasovca i šefice odeljenja za medije Misije OEBS – a Gordane Janković tumačenje člana 47 Zakona o elektronskim medijima kako bi se utvrdilo da li stav Regulatornog tela za elektronske medije (REM) da je setom novih medijskih zakona prestalo da važi Opšte obavezujuće uputstvo za emitere i da je ubuduće dozvoljeno emiterima da bez ikakvih sankcija prenose stranačke skupove

NUNS je 20. oktobra 2015. god. podneo predstavku REM-u protiv TV Pink, TV Happy i TV Studio B. Te televizije su direktno prenosile stranački skup Srpske napredne stranke, povodom sedam godina postojanja ove političke partije. NUNS smatra da je time prekršeno Opšte obavezujuće uputstvo o ponašanju emitera koje zаbrаnjuje političku propаgаndu vаn predizborne kаmpаnje, ali i član 47 Zakona o elektronskim medijima u kom jasno stoji da je pružalac medijske usluge, u skladu sa svojom programskom koncepcijom, “dužan da poštuje zabranu političkog oglašavanja van predizborne kampanje”.

Savet REM je 21. oktobra nakon tročasovne sednice utvrdio da je setom novih medijskih zakona prestalo da važi Opšte obavezujuće uputstvo za emitere i da stoga ne postoji osnov da se pokrene postupak za utvrđivanje odgovornosti televizija koje su direktno prenosile proslavu sedam godina od osnivanja Srpske napredne stranke.

Sekretarijat NUNS – a
Beograd, 23.10 2015.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend