14. sep 2016.

NVO: Solidarnost sa predsednikom NDNV-a, kazne za one koje prete smrću

„Od neprocesuiranja nasilnika i onih koji prete smrću do fizičkih nasrtaja na neistomišljenike samo je jedan korak”

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina pozvala je danas nadležne organe u Srbiji da pod hitno pronađu i krivično sankcionišu osobe koje su pretile smrću predsedniku Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedimu Sejdinoviću.

Građanska Vojvodina je u saopštenju za javnost pozvala organizacije civilnog društva, javne ličnosti i građane Srbije i Vojvodine da osude napade i poziv na linč Sejdinovića i tako iskažu solidarnost.

“Ukoliko nadležni organi gonjenja ne procesuiraju osobe koje su pretile smrću Sejdinoviću, to će biti još jedan znak da je u Srbiji na delu pokušaj suspendovanja drugačijeg mišljenja. A od neprocesuiranja nasilnika i onih koji prete smrću do fizičkih nasrtaja na neistomišljenike samo je jedan korak”, ocenjuje se u saopštenju za javnost.

“Nikada ne treba zaboraviti da je Srbija devedesetih, u tim političkim i društvenim okolnostima, imala, i to ne bez razloga, imidž koji danas ima Islamska država. Bila je, opet ne bez razloga, strašilo izopšteno iz civilizovanog sveta”, rekao je Sejdinović na jednom skupu u Somboru, nakon čega su počele pretnje smrću i uvrede.

“Samo nekoliko reči koje je Sejdinović uputio kao kritiku na temu izostanka suočavanja s prošlošću u Srbiji, kao i njegovo podsećanja na zlikovačku politiku srbijanskog režima iz devedesetih godina 20. veka, koju su karakterisali ratni pohodi i jezivi zločini počinjeni nad građanima susednih ali i sopstvene države, izazvalo je buru u javnosti i dovelo do pretnji smrću i teških uvreda, koje su pristigle sa svih strana. Oni koji su pretili bili su ohrabreni i izjavama pojedinih vladajućih političkih partija”, navela je Građanska Vojvodina.

Ta koalicija nevladinih organizacija je dodala da je Sejdinović, kao dosledni kritičar agresivne nacionalističke politike, po ko zna koji put ukazao na činjenicu da se u društvu u Srbiji i dalje tendenciozno gura u zaborav vreme nedavnih ratova, čime se želi izbeći odgovornost za politiku devedesetih.

“Solidarnost sa Sejdinovićem predstavlja civilizacijski čin, koji ne označava samo fizičku zaštitu pojedinca, već predstavlja odbranu prava na kritički stav, odbijanje pristajanja na ćutanje i zaborav”, poručila je Građanska Vojvodina.

Građansku Vojvodinu čine Centar za regionalizam, Građanska akcija, Zelena mreža Vojvodine, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Građanski fond Panonija, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturnu komunikaciju, Vojvođanski građanski centar, Centar građanskih vrednosti.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend