06. apr 2016.

Obmanjivanje javnosti

zguzvane_novine_flickrTabloid Srpski telegraf danas je objavio prvi u seriji tekstova najavljenih kao „ekskluzivna“ otkrića iz izveštaja Koraćeve komisije o propustima obezbeđenja premijera Zorana Đinđića, obmanjujući tako javnost predstavljanjem odavno poznatih informacija iz javno dostupnog dokumenta kao senzacionalna otkrića

U tekstu s naslovom „Ekskluzivno: Prvi put u javnosti izveštaj Koraća o ubistvu Đinđića“, list navodi da je imao uvid u dokument „koji i dalje nosi oznaku državne tajne“, iako je izveštaj Komisije odavno objavljen i poznat.

Izveštaj o funkcionisanju sistema obezbeđenja premijera Srbije Zorana Đinđića, Komisije koju je vodio tadašnji potpredsednik Vlade Žarko Korać, objavljen je 2003, odmah po završetku rada Komisije.

Nisu, međutim, objavljeni dokumenti na osnovu kojih je izveštaj sačinjen. U tim dokumentima se kriju odgovori na brojna važna pitanja o svim propustima MUP-a i BIA, a koji su doveli do Đinđićevog ubistva. Sva ta dokumentacija i danas nosi oznaku “državna tajna”, i pored toga što je sudski proces za ubistvo završen još 2007, a pravnosnažno 2009. Zbog odbijanja da objavi tu dokumentaciju, novinari Insajdera tužili su prvo vladu Mirka Cvetkovića, a zatim i vladu Aleksandra Vučića. Postupak je i dalje u toku.

Glavni i odgovorni urednik Srpskog telegrafa Milan Lađević rekao je ipak, u izjavi za Insajder, da prema podacima tog lista, izveštaj do sada niko nije objavio.

Lađević: „Ne znam da je bilo koji drugi medij objavljivao izveštaj Koraćeve komisije“.

Pitanje je da li ovo obmanjivanje javnosti jednog tabloida ima za cilj da se umanji značaj važnosti tajnih dokumenata i oslabe napori da oni stignu u javnost.

Prema svim saznanjima do kojih smo došli tokom višegodišenjeg istraživanja, ova dokumentacija može da rasvetli mnoge detalje o problemima s obezbeđenjem premijera i organizacijom, odnosno neorganizacijom, u strukturama MUP-a. U dokumentaciji se, prema našim saznanjima, nalaze podaci o neuspešnoj borbi s organizovanim kriminalom i pojedincima iz institucija koji su radili za mafiju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend