14. mar 2016.

Odbijena tužba Rodića protiv „Politike”

politika_tekstVlasnik „Kurira” tužio glavnu urednicu našeg lista zbog teksta „Politika i neprijateljsko preuzimanje”

Glavna i odgovorna urednica lista „Politika” Ljiljana Smajlović nije uvredila osnivača i vlasnika „Kurira” Radislava Rodića, time što je „Politika” 15. oktobra prošle godine na naslovnoj strani objavila tekst „’Politika’ i neprijateljsko preuzimanje”. Rešenjem Višeg suda u Beogradu, kao neosnovana odbijena je žalba koju su Rodićevi advokati podneli na rešenje Prvog osnovnog suda kojim je tužba vlasnika „Kurira” protiv Smajlovićeve – odbijena. Ovom odlukom Višeg suda, odluka prvostepenog suda postala je pravosnažna.

Rodić je smatrao da mu je nanesena uvreda sledećim delom ovog teksta, koji je potpisalo uredništvo našeg lista:

„U kampanji koja je započela prostačkim SMS-om osnivača ’Kurira’ Raje Rodića, pravosnažno osuđenog na dve godine zatvora i šest godina zabrane obavljanja svih dužnosti u vezi sa raspolaganjem, upravljanjem i korišćenjem tuđe imovine, dominira teza da je ’Politika’ tobož na ’budžetskim jaslama državne pomoći i da su zaposleni neka vrsta državnih činovnika koji plate dobijaju iz budžeta države Srbije’.”

Kao sporan, Rodić je pomenuo i deo u kom se kaže:

„Budući da smo uvereni da Raja i njegova deca imaju kuraž za sitne spletke, ali ne i sposobnost da sami preuzmu kompaniju poput ’Politike’, smatramo da su državni organi dužni da objasne koji su politički i finansijski moćnici izabrali Rodića za svoje podizvođače.”

Sud smatra da je tužilac nesumnjivo dužan da trpi iznošenje kritičkih mišljenja koja se odnose na rezultate njegovog rada, bez obzira na to da li se oseća povređenim iznošenjem tih mišljenja

Iako se navodi u predmetnom tekstu koji se odnosi na privatnog tužioca (Rodića prim. aut.) kao javnu ličnost koja se, takođe, bavi delatnošću u vezi sa javnim informisanjem, mogu okarakterisati kao oštri i preterivanje, po oceni ovog suda ne predstavljaju prekoračenje granice postavljene članom 10 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i sloboda, koja je sastavni deo domaćeg zakonodavstva. S tim u vezi, pravilan je zaključak prvostepenog suda da delo koje je predmet optužbe nije krivično delo uvrede, navodi se u odluci Višeg suda.

Drugostepeni sud je u obrazloženju rešenja napisao da su navodi Rodićevih advokata koji su u žalbi isticali da je delovima teksta na „najdirektniji mogući način rečeno da je prostak, spletkaroš i nesposobnjaković” urednica „Politike” omalovažila i ponizila Rodića – neosnovani.

Prvostepeni sud je za svoju odluku kojom je odbio privatnu krivičnu tužbu protiv Ljiljane Smajlović zbog krivičnog dela uvrede, dao jasne, dovoljne i uverljive razloge. Konačno, iz odredbe Zakona o javnom informisanju i medijima proizilazi da je tužilac nesumnjivo dužan da trpi iznošenje kritičkih mišljenja koja se odnose na rezultate njegovog rada, bez obzira na to da li se oseća povređenim iznošenjem tih mišljenja.

U ovom postupku Ljiljanu Smajlović zastupala je Advokatska kancelarija Tomanović.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend