14. mar 2016.

Predizborna kampanja i na društvenim mrežama

internet1Uporedo sa predizbornom kampanjom u tradicionalnim medijima, traje i ona na društvenim mrežama. Stručnjaci kažu da sve veći broj političara i partija imaju naloge i profile na kojima agituju za program, ali i da angažuju dodatne snage u vidu botova, te se na društvenim mrežama ne može videti realna slika. Smatraju da je kampanja u virtuelnom svetu za nijansu prljavija, a to niko ne sankcioniše

Važnost društvenim mrežama je kod nas dao premijer Aleksandar Vučić, smatra Slobodan Georgijev, novinar Birna i to zbog, kako kaže njegovog konstantnog insistiranja na kritikama koje dolaze iz virtuelnog prostora.

„One mozda i ne bi male toliki značaj, ali pošto on često spominje stvari koje se tamo dešavaju, a ne u ovom medijskom tradicionalnom svetu, dobijaju na značaju. Dobijamo utisak da to može da utiče na rezultate izbora. Ja mislim da to nije u toj meri realno i značajno još uvek“, rekao je Slobodan Georgijev, novinar Birna.

Nešto prljavija kampanja na mrežama jeste realnost, jer otklon pravi anonimsnot profila i naloga.

„Tu prosto sa iluzijom anonimnosti ljudi sebi dozvole ono što inače nikada ne bi, ili bi teže dozvolili…i to će ojačati stvar ozbiljnog rada političkih mašinerija“, naglasio je Zoran Stojiljković, politikolog.

Pitanje je koliko se takvim aktivizmom stvara ili briše realna slika, jer partije angažuju, plaćaju ljude da botuju, dodaje Stojiljković. Jedan od slučajeva je navodni promo spot za pokret Dveri.

Dakle, u virtelnom svetu svako može da plasira šta želi i kako želi, ali ima li ikoga ko bi to sankcionisao?

U Regulatornom telu za elektronske medije (REM) kažu da nemaju ingerencija na objavljivanje sadržaja na društvenim mrežama, i da to važi za sve društvene mreže, pa i Jutjub.

„Sadržaj koji se tamo objavljuje mi ne sankcionišemo. Ukoliko bi on bio prenet na radio ili televiziju… onda mi imamo ingerencije“, rekao je Nenad Janković, Generalni sekretar REM.

Šta je realno i šta je istina od napisanog na društvenim mrežama tokom kampanje videće se na izborima. Bez obzira što je aktivizam u virtuelnom svetu izuzetno velik, njegovo prelivanje na stvarnost je minimalna. Stručnjaci smatraju da Srbija u tom smislu neće odlučivati po onom šta je na društvenim mrežama, već po kampanji koju stranke budu vodile od vrata do vrata.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend