14. mar 2016.

Urednički kolegijum najoštrije osuđuje napad na ekipu N1 TV

N1Urednički kolegijum N1 televizije najoštrije osuđuje fizički napad pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta na ekipu N1 televizije u Draževini kod Višegrada

Reporterka Adisa Ibrahimović i snimatelj Alen Skorupan, iz N1 centra Sarajevo, sprečeni su silom, na najgrublji način, u pokušaju da obave svoj posao u Višegradu i da izveste sa obeležavanja 70. godišnjice hapšenja četničkog vođe Draže Mihailovića.

Urednički kolegijum N1 televizije, sa sedištem u Luksemburgu, ovaj napad doživljava kao najdirektniji atak na slobodu medija i poziva nadležne institucije u Bosni i Hercegovini da hitno reaguju, privedu i kazne odgovorne za napad na ekipu naše kuće.

Okupljanje ravnogorskih četnika bilo je najavljeno lokalnoj policijskoj stanici, što znači da su novinarske ekipe morale biti obezbeđene i moralo im je biti omogućeno da obave svoj zadatak.

Ovaj događaj još jednom je podsetio na izuzetno teške okolnosti u kojima rade novinari u Bosni i Hercegovini.

Urednički kolegijum N1 televizije, ekskluzivnog partnera CNN-a za region, poručuje da današnji fizički napad na ekipu neće sprečiti vodeću news televiziju u BiH i regiji da nastavi da izvršava svoju misiju profesionalnog informisanja javnosti o svim bitnim događajima.

Užasavajuće je da u 21. veku, u srcu Evrope, novinari bivaju napadnuti na najgrublji način tokom obavljanja profesionalnog zadatka. Stoga, još jednom pozivamo sve nadležne institucije da reaguju kako se napadi na novinare, ugrožavanje slobode medija, izveštavanja i profesionalnog rada ne bi više ponavljali.

N1 zahvaljuje nekolicini učesnika skupa u Draževini kod Višegrada koji su stali u zaštitu naše ekipe i time sprečili još teži fizički napad pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta na našu reporterku i snimatelja.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend