10. jun 2015.

Odbor o manjem porezu na ulaznice i novine

261480559_522e7cc954_zOdbor Skupštine Srbije za kulturu i informisanje podržao je danas inicijativu za smanjenje PDV sa 10 na pet odsto za štampane medije, monografske i serijske publikacije, kako bi se, kako je rečeno, pomoglo medijima

Prihvaćena je i inicijativa da se PDV na bioskopske i pozorišne ulaznice smanji takođe sa 10 na pet odsto, kao i da se poreska stopa od 20 odsto prepolovi i za usluge oglašavanja u publikacijama, što je predložio poslanik Socijalističke partije Srbije Srđan Dragojević.

Na sednici Odbora dogovoreno je da Saša Mirković iz poslaničke grupe Srpske napredne stranke, koji je predložio smanjenje PDV za štampane medije, i Dragojević narednih dana počnu prikupljanje potpisa poslanika za izmenu člana 23 Zakona o PDV, kako bi se Ministarstvu finansija dostavio predlog za smanjenje PDV-a.

Mirković je rekao da je njegov predlog za izmenu člana 23 Zakona o PDV-u baziran na činjenici da su, za razliku od svih zemalja u okruženju, pisani mediji u Srbiji i izdavačka delatnost na najnižoj lestvici i apelovao na poslanike da se inicijativa usvoji pre letnje pauze. Dragojević je naveo da mu je drago što postoji praktična inicijativa, koja može da donese boljitak, ali i da smatra neumesnim da se PDV smanji za štampane medije, a da na bioskopske i pozorišne ulaznice ostane isti.

„Pozorište i film su u još goroj situaciji nego štampani mediji. Očekujem da će predstavnici medija na inicijativu za smanjenje poreza reagovati tako što će reći da se odriču skandaloznih naslova i svakodnevnog izveštavanja o rijaliti šou programu ‘Parovi“, rekao je Dragojević.

Predsednica Odbora Vesna Marjanović reagovala je na te navode ističući da niko ne bi trebalo da utiče na uređivačku politiku.

Prisutni predstavnici nekih dnevnih novina podržali su inicijativu i naveli da bi štampanim medijima to dosta pomoglo, jer je njihova prodaja opala za oko 40 odsto.

Na sednici Odbora za kulturu je rečeno i da je gotovo istovetan predlog za smanjenje PDV na štampane medije Ministarstvu finansija pre nedelju dana već prosledila Asocijacija medija.

 Foto: Ella Alfon 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend