25. jan 2016.

Odgovor NUNS-u i NDNV-u: Novosti žive od svog novca

dru-novostiNezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pozvali su u petak dnevne listove Politiku i Večernje novosti, koji su, kako navode, „značajnim delom u državnom vlasništvu“, da po ugledu na Radio-televiziju Srbije građanima obelodane kolike su zarade njihovih rukovodećih ljudi, pre svega direktora i urednika

NUNS i NDNV smatraju da ti listovi javno treba da saopšte i ko su, pored države, njihovi vlasnici, kako bi građani mogli da procene čije interese zastupaju.

Generalni direktor i glavni urednik Kompanije Novosti Ratko Dmitrović u odgovoru je podsetio da „Radio-televizija Srbije pripada građanima Srbije, da je to javno preduzeće koje se finansira iz budžeta, odnosno, uzimanjem od građana Srbije, kroz poreze, akcize, doprinose, razna davanja“.

– S obzirom da je tako, građani imaju pravo da znaju na koji način se troši njihov novac, pa i to kolike su plate zaposlenih u Javnom servisu, kako sve češće zovemo RTS. Kompanija Novosti je privatno preduzeće u čijoj vlasničkoj strukturi država Srbija poseduje 37 odsto akcija. Upravljačka prava u Novostima ima Vlada Srbije, na osovu odluke donete 2011. godine. I sada ono najvažnije: Večernje novosti žive jedino od prodaje i prihoda marketinškog tipa. Nijedan dinar Novosti nisu dobile niti dobijaju iz budžeta Srbije! Delimo ono što zaradimo na tržištu. NUNS i NDNV su pobrkali neke stvari.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend