25. jan 2016.

Prijava REM-u zbog “Medijskog blata Srbije”

Nezavisno udruženje novinara Srbije podnelo je danas prijavu protiv TV Pink zbog sadržaja emitovanog u okviru emisije “Medijsko blato Srbije”. TV Pink je prekršila odredbe Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga i Pravilnika o zaštiti prava maloletnika u oblasti pružanja medijskih usluga

U Pravilniku o zastiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga se navodi da je pružalac medijske usluge dužan da prilikom proizvodnje i emitovanja programskih sadržaja poštuje ljudska prava korisnika medijskih usluga, učesnika u programu ili lica na koje se odnosi objavljena informacija, zajemčena Ustavom Republike Srbije i potvrđenim međunarodnim aktima koji uređuju oblast ljudskih prava.

U istom dokumentu, takodje, kaže se da je pružalac medijske usluge dužan da medijsku uslugu pruža na način kojim se poštuje dostojanstvo ličnosti korisnika medijske usluge, učesnika u programu i lica na koje se objavljena informacija odnosi i da poštuje dostojanstvo ličnosti.

U Pravilniku o zaštiti prava maloletnika u oblasti pružanja medijskih usluga se ističe da je pružalac medijske usluge je obavezan da preduzme sve neophodne mere kako njegov programski sadržaj ne bi naškodio razvoju maloletnika.

NUNS očekuje da REM što pre donese odluku po ovoj prijavi i ujedno podseća da ovo telo još nije postupalo po prijavi, takodje protiv TV Pink, zbog objavljivanja zdravstvenog kartona I.K. u emisiji “Rušenje Vučića – poslednji čin”.

Sekretarijat NUNS-a
Beograd, 22. januar 2016.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend